Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru, Iuliana Enache

19.11.2013, 17:48 81

Un număr de şapte consorţii formate din companii din Rusia, Germania, Austria şi Turcia şi-au exprimat interesul pentru proiectarea şi construirea secţiunii bulgare a gazoductului rusesc South Stream, potrivit publicaţiei Capital Daily, care citează surse apropiate situaţiei. Singurul nume menţionat este cel al companiei Stroytransgaz, un partener de bază al monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom. Stroytransgaz construieşte în Rusia o staţie de compresoare pentru South Stream. Publicaţia notează că un candidat s-a retras din cursă din cauza lipsei de timp. Compania austriacă Strabag a indicat că este interesată să participe la proiect, potrivit mediapool.bg. Companiile bulgare Glavbolgarstroy şi Energoremont Holding au confirmat, de asemenea, că ar vrea să participe la dezvoltarea gazoductului în cadrul unor parteneriate. Procesul pentru selectarea unui contractor pentru construirea secţiunii bulgare a fost deschis pe 31 octombrie. Costurile proiectului sunt estimate la 3,5 miliarde de euro. Candidaţilor li s-a dat termen până pe 15 noiembrie să prezinte scrisorile de intenţie pentru participarea la licitaţie.

Ministrul bulgar al economiei Dragomir Stoynev (foto) efectuează o vizită de lucru de trei zile în SUA unde speră să atragă investitori americani pentru sectorul IT din Bulgaria, scrie agenţia Novinite. „Bineînţeles, va fi o întâlnire foarte serioasă la Departamentul Energiei din Washington. Cred că cele două ţări au legături şi parteneriate bune în acest sector”, a afirmat ministrul. Subiectul dezvoltării energiei nucleare în Bulgaria va fi unul dintre subiectele de discuţie cu prioritate, iar delegaţia bulgară va vedea tehnologie care nu este încă disponibilă în Europa.

Parlamentul European a adoptat ieri bugetul UE pentru 2014-2020, micşorat comparativ cu precedentul cadru plurianual, acesta fiind epilogul a peste trei ani de negocieri în cadrul Uniunii, scrie AFP. Bugetul a fost adoptat cu o majoritate largă de 682 de eurodeputaţi, cu susţinerea dreptei şi a socialiştilor. Acesta prevede 908 miliarde de euro în credite de plată şi 960 de miliarde de euro în credite de angajament, respectiv cu 3,7 şi 3,5 puncte mai puţin decât bugetul pe 2007-2013. Ecologiştii şi stânga radicală au votat împotrivă. Instituţiile europene s-au înţeles din iunie asupra cadrului bugetar, după negocierile începute în 2011, dar Parlamentul European a suspendat aprobarea finală punând o serie de condiţii, între care virarea de către state a 11,2 miliarde de euro suplimentari pentru închiderea conturilor pe 2013. Noul cadru financiar plurianual (CFP) consacră un efort în favoarea angajării şi formării tinerilor, în special prin crearea unei „Garanţii pentru tineret“ căreia i s-au alocat şase miliarde de euro în primul an, a subliniat raportorul socialist Ivailo Kalfin, apreciind că acest lucru nu este suficient pentru ca bugetul „să fie un instrument de creştere“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO