Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

26.11.2013, 19:58 50

Banca Centrală a Ungariei a redus, conform aşteptărilor, dobânda de politică monetară cu 20 de puncte de bază, la 3,20%, cel mai redus nivel din istoria instituţiei, scrie Portfolio.hu. „Condiţiile sprijină relaxarea. Rata inflaţiei a atins în octombrie minimul ultimilor 40 de ani, de 0,9% şi ar putea încetini în continuare din cauza reducerii preţurilor energiei”, consideră Orsolya Nyeste, analist la Erste Bank. De asemenea, ea crede că banca ar putea reduce şi mai mult dobânda deoarece condiţiile de pe pieţele internaţionale o permit. „Credem că Fed nu va începe în decembrie să retragă programul de stimulare. De asemenea, s-ar putea ca luna viitoare banca centrală a Ungarie să reducă din nou dobânda”, a mai spus analistul.

Agenţia poloneză pentru investiţii străine (PAIiIZ) a finalizat de la începutul anului 45 de proiecte de investiţii în valoare de aproape 790 milioane de euro, care au dus la crearea a 17.363 de locuri de muncă. În prezent, agenţia are în derulare 154 de proiecte cu investiţii străine. Valoarea lor totală este de 3,88 miliarde de euro şi ar putea crea 29.690 de locuri de muncă. Cele mai multe proiecte vin de la companii din SUA (38 de proiecte, în valoare de 887,4 milioane euro), din Germania (24 de proiecte, 442,1 millioane euro) şi din China (11 proiecte, 300 millioane euro). Pe următoarele poziţii se plasează companii din Japonia, Marea Britanie şi Coreea de Sud. Cel mai popular sector este cel de outsourcing pentru afaceri, urmat de cel al componentelor auto şi cercetare şi dezvoltare. În funcţie de numărul de locuri de muncă create, industria producătoare de componente auto conduce detaşat cu 8.666 de posturi noi, urmată de outsourcing (7.350 de locuri de muncă) şi cercetare-dezvoltare (1.294 posturi).

Parlamentarii bulgari au aprobat majorarea cu 3% a pensiilor începând cu iunie 2014 şi ridicarea plafonului pensiilor de la 770 leva (393,5 euro) la 840 leva (429,3 euro) în contextul creşterii veniturilor maxime asigurabile, scrie agenţia Novinite. Din iulie 2014, cea mai mică pensie va fi de 154,5 leva (79 euro), faţă de 150 de leva (76,6 euro) în prezent. Vârsta minimă de pensionare a rămas la 60,8 ani pentru femei, care se pot pensiona şi după 34,8 ani de vechime, şi la 63,8 ani pentru bărbaţi, cu posibilitatea pensionării după 37,8 ani de vechime în muncă. Parlamentarii partidului de opoziţie GERB, care a pierdut guvernarea în primăvară, au avertizat că îngheţarea vârstei de pensionare majorează cheltuielile guvernului şi-i condamnă pe pensionari la sărăcie.

Ministrul economiei din Ungaria Mihaly Varga (foto) a discutat cu ministrul comerţului din Coreea de Sud Yoon Sang-jick extinderea colaborării dintre cele două state în domeniul energiei, inclusiv al energiei nucleare. De asemenea, cele două state ar putea colabora şi în domeniul tehnologiei militare, a spus Varga. El a încheiat astăzi o vizită oficială de trei zileîn Coreea de Sud, scrie Budapest Business Journal. Discuţiile au atins şi subiectul finanţării datoriei maghiare de către investitori sud-coreeni. În timpul vizitei, ministrul ungar s-a întâlnit şi cu reprezentanţi de rang înalt ai companiilor Samsung şi Hankook, care au baze mari de producţie în Ungaria. Hankook este producător de anvelope.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO