Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Traian Terzianm

24.11.2010, 23:05 13

Bulgaria încearcă să atragă investiţii chinezeîn infrastructură, energie şi industriile conexe exporturilor,potrivit ministrului de finanţe Simeon Djankov, scrie Bloomberg."China este economia secolului 21", spune oficialul bulgar,precizând că a obsevat un interes tot mai mare din parteainvestitorilor chinezi de a veni în regiune, mai ales înBulgaria.

Producătorul de vopsele AkzoNobel a anunţat căva închide fabrica din Ungaria până la sfârşitul acestui an, scrieBudapest Business Journal. Decizia a fost luată pe fondulschimbărilor majore în structura de vânzări pe piaţa vopselelor şial scăderii cererii. Circa 100 de persoane vor fi disponibilizate.

Companiile de logistică din Ungaria autransportat 78 de milioane de tone de marfă în cel de-al treileatrimestru al acestui an, cu 9,3% mai puţin faţă de anul trecut,potrivit Biroului Central de Statistică, scrie Budapest BusinessJournal. Livrările interne au scăzut cu 15,4%, ajungând la 56,5milioane de tone, iar cele externe au crescut cu 12%, până la 21,5milioane de tone.

Deficitul bugetar al Ungariei a fost în lunaoctombrie de 43,6 mld. forinţi (160 mil. euro, deficitul pe primelezece luni urcând la 1.132,7 mld. forinţi (4,13 mld. euro) sau131,1% din ţinta stabilită pentru întregul an, scrie BudapestBusiness Journal. Artur Constantinescu

Gigantul american Hewlett-Packard a alesBulgaria pentru deschiderea unui nou centru de dezvoltare şisuport. Sasha Bezuhanova, directorul general al HP, Bulgaria spunecă recesiunea economică generează metode inovatoare pentruconducerea afacerilor. "Outsourcing-ul este una dintre ele", spuneoficialul HP.

Banca centrală poloneză a menţinut dobânda dereferinţă la un minim record pentru a 17-a lună consecutiv, pentrua proteja zlotul împotriva speculatorilor, scrie Bloomberg. Dobândaa rămas la 3,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO