Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

no title

Autor: Paul Comşa, Anca Dumitrescu

12.10.2011, 00:01 47

O asociaţie influentă a oamenilor de afaceri din Polonia va înainta o listă cu 40 de cereri guvernului. Printre propuneri se numără crearea unui minister al antreprenoriatului, armonizarea reglementărilor comerciale, eliminarea legilor inutile şi implicarea mediului de afaceri în procesul legislativ, scrie Warsaw Business Journal.

Producătorul şi distribuitorul polonez de electronice Pronox vizează o schimbare radicală de strategie după ce a intrat în insolvenţă. În urma procedurii de reorganizare, compania va produce, distribui şi vinde produse de lux, printre care: lenjerie, alcool, trabucuri şi cafea. Noua strategie vizează atragerea unei clientele exclusive, scrie Warsaw Business Journal.

Angajaţii din sectorul public bulgar nu vor primi în acest an al 13-lea salariu, "chiar dacă vor fi bani la buget", potrivit ministrului de finanţe Simeon Djankov. Totuşi, oficialul a anunţat că ar putea acorda prime de Crăciun bulgarilor cu pensii foarte mici dacă ţara nu va fi afectată de recesiunea economiilor europene în următoarele două luni, scrie Novinite.

Compania naţională de căi ferate din Bulgaria BDZ este în pragul falimentului, întrucât banca germană KfW încearcă să recupereze 50 de trenuri diesel şi electrice Siemens cumpărate de guvernul de la Sofia după 2003, relatează Novinite. Potrivit contractului cu KfW, compania bulgară ar fi trebuit să plătească trenurile în rate, până în 2017. Cele 50 de trenuri Siemens aflate în discuţie sunt singurele trenuri moderne ale BDZ, iar dacă va trebui să renunţe la ele operatorul va rămâne doar cu cele fabricate în URSS în anii '70.

Inflaţia din Ungaria a accelerat în cele douăsprezece luni încheiate în septembrie cu 3,6%, aceeaşi evoluţie ca în august, potrivit biroului central de statistică. Preţurile de consum au urmat acelaşi trend ca în august, iar inflaţia a scăzut în septembrie cu 0,1% în ritm lunar, scrie Budapest Business Journal.

Producţia industrială din Turcia a avut în august cea mai slabă evoluţie de la începutul anului, cu o creştere de doar 3,8% comparativ cu luna anterioară şi de 4,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform institutului turc de statistică. Economiştii afirmă că evoluţia anemică confirmă scenariul băncii centrale turce de "aterizare domoală", scrie Hurriyet. Unii analişti pun încetinirea ritmului de creştere pe seama lucrărilor de întreţinere derulate în fabrici şi a postului Ramadanului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO