Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

20.10.2011, 00:01 48

Rusia a încheiat un acord de liberalizare a schimburilor comerciale cu şapte foste state sovietice, printre care Ucraina şi Moldova, în urma căruia se vor reduce tarifele vamale la o serie de bunuri, scrie BBC News. Convenţia urmează a fi ratificată în zilele următoare de parlamentele celor opt state şi ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Deficitul bugetar al Ungariei ar putea atinge 3,1% din PIB anul viitor, potrivit unei analize a băncii centrale ungare, scrie Budapest Business Journal. În aceeaşi perioadă, guvernul ţinteşte un deficit de 2,5%. Diferenţele dintre estimările băncii şi cele guvernamentale se datorează deosebirilor dintre modelele macroeconomice folosite.

Conform unui sondaj al institutului de cercetare Szazadveg, 15% din debitorii cu credite denominate în monedă străină vor participa la programul propus de guvern pentru rambursarea integrală anticipată a împrumuturilor, scrie portfolio.hu. Un sfert din repondenţi nu s-au hotărât încă dacă vor alege să restituie integral creditul sau vor opta pentru reeşalonarea datoriei la dobânzi preferenţiale.

Producţia industrială a Poloniei a crescut cu 13% în septembrie faţă de luna trecută şi cu 7,7% în primele nouă luni ale anului raportat la perioada similară a anului trecut, depăşind aşteptările analiştilor, conform Warsaw Business Journal. Potrivit raportului creditorului polonez Zachovny WBK, creşterea producţiei se datorează "contractelor încheiate în trecut", trendul urmând a fi inversat în perioada următoare.

Polonia se va împrumuta cu 4 mld. zloţi (917 mil. euro) de la Banca Europeană de Investiţii pentru a acoperi costurile de construcţie ale autostrăzii A4 şi drumului expres S17, scrie Warsaw Business Journal. Conform estimărilor oficialilor polonezi, costurile totale ale proiectului se ridică la 8 mld. zloţi. (1,84 mld. euro).

Conglomeratul media turc Dogan a vândut 99,99% din Işil Televizyon Yayincilik, subsidiara care deţine drepturile şi licenţele canalului Star TV, către grupul Doguş în schimbul a 327 mil. dolari, titrează Hurriyet. Tranzacţia s-a făcut după ce compania care are în portofoliul său postul TV românesc Kanal D a vândut cotidienele Milliyet şi Vatan pentru 74 mil. euro către DK Gazetecilik, un joint-venture între grupurile Demiroren şi Karacan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO