Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

03.11.2011, 00:01 54

Preţul motorinei a crescut cu 16 forinţi pe litru în Ungaria datorită majorării accizei pentru acest tip de combustibil, ceea ce se va traduce într-un preţ de 417 - 418 forinţi (1,36 euro) pe litru, scrie portfolio.hu. Preţul motorinei va creşte cu aproximativ 7 forinţi după majorarea TVA care va intra în vigoare de la începutul anului viitor, iar la benzinăriile de pe autostradă, care au tarife mai mari decât cele din oraş, preţul ar putea ajunge la 450 forinţi (1,47 euro) pe litru.

Miliardarul polonez Leszek Czarnecki care deţine Getin Holding, unul dintre jucătorii importanţi din sectorul financiar din Polonia, negociază preluarea grupului bancar DnB Nord care are sucursale în ţările baltice şi în Polonia şi este controlat de creditorul norvegian DnB Nor, scrie Warsaw Business Journal. Tranzacţia s-ar putea ridica la 800 mil. zloţi (180 mil. euro).

Exporturile Turciei au totalizat în primele opt luni ale anului peste 80 mld. euro, în creştere cu 20,18% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Asociaţia exportatorilor din Turcia (TIM), scrie Hurriyet. În octombrie, exporturile au avansat cu 10,64% comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior. Potrivit estimărilor, totalul exporturilor ar putea atinge 135 mld. dolari (aproape 100 mld. euro) până la sfârşitul anului.

Cel mai mare producător rus de nichel Norilsk Nickel ar putea încheia anul viitor un parteneriat cu gigantul minier australian BHP Billiton pentru extracţia de nichel în Australia, anunţă şeful departamentului de cercetare şi dezvoltare al Norilsk Vladimir Dyachenko, citat de Ria Novosti. Compania rusească plănuieşte să îşi extindă operaţiunile de extracţie a cuprului în Chile, Peru şi Argentina şi a nichelului în Indonezia şi Cuba.

Profitul operaţional al băncii bulgaro-americane Credit Bank (BACB) a scăzut cu 73% în primele nouă luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Sofia Echo. Banca a înregistrat o pierdere netă de 17,2 mil. leva (8,8 mil. euro) în intervalul ianuarie -septembrie din cauza majorării costurilor de creditare, deşi depozitele au crescut în perioada analizată cu 34,5%.

Compania feroviară bulgară Railway Infrastructure, controlată de magnatul Vassil Bozhkov, a depus o cerere pentru deschiderea procedurii de insolvenţă care vizează trei din subsidiarele sale: întreprinderea pentru reparaţii şi reconstrucţii Koehne AD, fabrica pentru construcţii din beton armat EOOD şi institutul naţional pentru cercetare în domeniul transporturilor EOOD, scrie Sofia Echo. Măsura a fost motivată de incapacitatea subsidiarelor de a-şi achita datoriile de 33 mil. euro către societatea-mamă şi alţi creditori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO