Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

18.11.2011, 00:01 74

Agenţia de evaluare financiară Fitch apreciază că bugetul pentru 2012 aprobat recent de parlamentul bulgar va ajuta, probabil, statul să reducă deficitul, scrie agenţia Novinite. Agenţia a menţionat, într-un comunicat, că ratingul ţării nu va fi îmbunătăţit fără creştere economică şi stabilizarea sectorului bancar. "Proiectul de buget ţinteşte un deficit de 1,3% din PIB, la o creştere economică de 2,9%, nivel pe care-l considerăm optimist având în vedere încetinirea din zona euro", se arată în raport.

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, singurul furnizor de gaze pentru Bulgaria, se pregăteşte să intre pe piaţa bulgară de retail a combustibililor, scrie agenţia Novinite. Grupul a început deja să se extindă în Bulgaria prin unitatea din Serbia, Naftna Industrija Srbije, care cumpără benzinării. Gazprom ţinteşte o cotă de piaţă de 8%, spune Andrey Delchev, preşedintele Asociaţiei Bulgare a Petrolului şi Gazelor Naturale.

Grupul rus Gazprom ar putea deveni numărul unu mondial în privinţa dezvoltării capitalului din domeniul petrolului şi gazelor naturale în condiţiile în care investiţiile din acest an vor ajunge, probabil, la 1.600 miliarde de ruble (51 mld. dolari), potrivit publicaţiei Vedomosti, preluată de Ria Novosti. În prezent, poziţia de lider în dezvoltarea capitalului este deţinută de grupul brazilian Petrobras, care are în plan investiţii anuale de 45 de miliarde de dolari.

Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a lansat prima anchetă antidumping din Rusia din domeniul importurilor de camioane, cazul privind livrări făcute din mai multe state europene şi Turcia. Investigaţia a fost iniţiată la cererea Sollers, al doilea mare producător rus de autovehicule comerciale uşoare. Acesta susţine că din Italia, Polonia, Germania şi Turcia au fost importate camioane la preţuri cu mult sub cele de pe piaţa internă. Aceste importuri ar fi afectat sever situaţia financiară a Sollers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO