Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Rusia ar putea acorda ajutoare financiare directe anumitor state europene, a declarat premierul rus şi candidat la preşedinţie Vladimir Putin, citat de Ria Novosti. "Este evident că situaţia din Europa influenţează considerabil perspectivele de dezvoltare ale sistemului economic mondial. Rusia participă activ la eforturile internaţionale vizând susţinerea economiilor europene pe timp de criză. Luăm în considerare posibilitatea acordării unor ajutoare financiare directe", a afirmat Putin. Rusia a acordat deja Ciprului un împrumut de 2,5 miliarde de euro, echivalent cu 10% din PIB-ul cipriot.

Guvernul polonez intenţionează să privatizeze prin listarea pe bursa de la Varşovia în prima jumătate a anului grupul Polish Real Estate Holding, care deţine proprietăţi în vecinătatea căilor de comunicaţii, spaţii de birouri şi cel mai mare zgârie-nori din capitala polonă, scrie Warsaw Business Journal. De ofertă ar putea fi interesaţi atât cumpărători din Polonia, cât şi din străinătate, scrie publicaţia citată, care subliniază că analiştii înclină spre un ofertant din afara ţării.

Numărul sosirilor din străinătate în Bulgaria a scăzut cu 14% în ianuarie, comparativ cu decembrie, la 337.100, potrivit datelor institutului de statistică, preluate de Novinite. Creşteri s-au înregistrat la călătoriile cu scop recreaţional şi de afaceri. În prima lună a acestui an, numărul sosirilor din statele Uniunii Europene s-a diminuat cu 27,5%, în pofida creşterilor sosirilor din Marea Britanie (67,4%), Italia (22,1%), Grecia (13,4%) şi Germania (9,4%). Sosirile din România s-au redus drastic, cu 76,4%.

Grupul rus controlat de stat United Shipbuilding Corporation (USC) a cumpărat o participaţie de aproape 80% din şantierul naval Vyborg, din nord-vestul ţării, cu 1,8 miliarde ruble (46 milioane euro), ceea ce-i conferă monopol pe construcţia de nave mari în Rusia, scrie publicaţia Kommersant, preluată de Ria Novosti.

Guvernul Cehiei va propune majorări de taxe şi limitarea cheltuielilor pentru a respecta ţinta de reducere a deficitului bugetar în acest an de la 3,7% la 3,5%, a declarat luni ministrul de finanţe Miroslav Kalousek, scrie Bloomberg. Executivul va propune reducerea cheltuielilor cu până la 23,6 miliarde de coroane (917 milioane euro) în acest an. Pentru 2013 este prevăzută reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB, nivel acceptat în legislaţia Uniunii Europene.

Unsprezece companii ruseşti se află în topul celor mai mari 100 de producători de arme din lume, potrivit unui studiu al Institutului internaţional de cercetare pentru pace din Stockholm, scrie Ria Novosti. Vânzările de arme şi servicii militare au fost în 2010 de 411,1 miliarde de dolari, vânzările companiilor ruseşti ridicându-se la 18,6 miliarde de dolari. Din 2009 şi până în prezent, numărul producătorilor şi vânzătorilor ruşi de arme a crescut cu nouă. Producătorul rus de sisteme de apărare antirachetă Almaz-Antey se află pe locul 20 în top, cu vânzări de 3,95 miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO