Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru, Andreea Mindrila

01.03.2012, 00:01 45

Bulgaria a redeschis ieri aeroportul oraşului de litoral Varna, acesta fiind închis din octombrie 2011 pentru modernizarea pistei, scrie Novinite. Primul avion care a aterizat ieri a venit din Viena. Din toamna anului trecut, concesionarul aeroportului Fraport Twin Star Airport Management a investit 40 de milioane de leva (20 milioane euro) pentru îmbunătăţirea pistei.

Bulgaria nu intenţionează să majoreze taxele şi impozitele pe perioada mandatului actualului guvern, a anunţat ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Camerei de comerţ bulgaro-britanice, răspunzând oamenilor de afaceri englezi care îşi desfăşoară activitatea în Bulgaria, scrie Novinite. "25 din cele 27 de state membre ale UE au majorat impozitele pe perioada crizei. Bulgaria nu intenţionează să facă acest lucru", a declarat Djankov.

Corupţia în guvernul bulgar şi în rândul poliţiştilor nu este practic ameninţată de justiţie şi face parte din societatea bulgară, arată o analiză a companiei Stratfor actualizată ultima dată în 2009, dar publicată recent pe site-ul WikiLeaks, scrie Novinite. Analiza etichetează Bulgaria drept centru pentru prostituţie, trafic de oameni şi droguri, în care grupurile de crimă organizată sunt foarte active şi influente.

Investiţiile din Ungaria s-au redus cu 4,5% în ultimele trei luni din 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, după o scădere de 5,4% în trimestrul trei, a anunţat Institutul naţional de statistică, preluat de portfolio.hu. Investiţiile din sectorul industriei prelucrătoare au crescut cu 18,4% în perioada analizată, după un avans de 27,3% în trimestrul trei. Investiţiile în agricultură s-au majorat cu 11,7%, iar acest lucru a contribuit la temperarea contracţiei la nivel general. Scăderea medie pe parcursul anului trecut corespunde celei înregistrate în trimestrul patru, ceea ce confirmă că trendul descrescător va continua.

Monopolul rus al exportatorilor de gaze naturale Gazprom ar putea cumpăra acţiuni ale distribuitorului grecesc de gaze DEPA şi ale diviziei de transport DESFA pentru a asigura resurse directe consumatorilor europeni, a anunţat cotidianul de afaceri Vedomosti, preluat de Ria Novosti. Guvernul grec intenţiona să vândă participaţii de 55% din DEPA şi 31% din DESFA în ultimul trimestru al anului trecut, dar procesul de privatizare a fost îngreunat din cauza dispoziţiilor celui de-al treilea Program energetic al UE, care prevede separarea activităţilor de producţie, transport şi vânzare de energie. Gazprom şi DEPA au refuzat să comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO