Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

25.06.2012, 00:01 64

Bulgaria a pierdut 20 de miliarde euro în urma migraţiei inteligenţei din ultimii 20 de ani, potrivit participanţilor la o conferinţă pe tema tratamentului forţei de muncă, scrie Novinite. "Sectoare întregi ale economiei bulgare suferă de deficite severe de forţă de lucru calificată. În ultimii ani forţa de lucru cu pregătire foarte bună, nu cea cu pregătire slabă, a părăsit Bulgaria", a declarat Lalko Dulevski, preşedintele Consiliului Economic şi Social.

Guvernul bulgar va lista la bursă participaţiile de 33% pe care le deţine la distribuitorii de energie E.ON şi CEZ probabil la sfârşitul acestei veri sau, începutul toamnei în încercarea de a revigora bursa de acţiuni şi a majora veniturile, scrie Novinite. Agenţia citează informaţii oferite de Ivan Takev, directorul executiv al Bursei Bulgare de Acţiuni. Iniţial, guvernul intenţiona să listeze E.ON şi CEZ prin ofertă publică iniţială la sfârşitul anului trecut sau în ianuarie. Întârzierea a dus la speculaţii potrivit cărora CEZ ia în considerare retragerea din Bulgaria. Compania a negat zvonurile.

Guvernul bulgar se aşteaptă ca numărul de turişti din această vară să fie cu 10% mai mare decât cel din sezonul similar al anului trecut, scrie Novinite. Iniţial, Ministerul Turismului anticipa că numărul de turişti se va majora cu 5-7%. Ministrul turismului Delian Dobrev a declarat că hotelurile pot cere de acum online schimbarea ratingului, în urma modificării legislaţiei privind sistemul de clasificare al hotelurilor şi restaurantelor.

Scăderea preţului petrolului riscă să submineze planurile Rusiei de a pune deoparte anul acesta 800 miliarde de ruble (19 miliarde euro) pentru mecanismul anticriză, a declarat ministrul rus de finanţe Anton Siluanov, citat de Ria Novosti. "Intenţionam ca banii să fie direcţionaţi către Fondul de Rezervă, dar pentru că preţul petrolului scade, aceasta nu se va întâmpla", a spus ministrul. Oficialul a menţionat că deficitul bugetar general va atinge la sfârşitul acestui an 1,5% din PIB. Rusia va introduce măsuri anticriză dacă preţul ţiţeiului scade sub 80 dolari barilul, a mai spus Siluanov.

Directorul general al grupului rus Gazprom Alexei Miller şi preşedintele Republicii Bosnia Milorad Dodik au evocat posibilitatea unei cooperări între cele două ţări în special pentru dezvoltarea proiectului de gaze naturale South Stream, scrie Ria Novosti. Prin gazoductul South Stream, Rusia vrea să reducă dependenţa de ţările tradiţionale de tranzit. Un tronson al gazoductului va trece pe sub Marea Neagră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO