Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Anelis Baciu, Mădălina Dediu Panaete

17.07.2012, 00:00 59

Investiţiile directe străine care au intrat în Bulgaria au crescut cu 473,8 milioane euro (1,2% din PIB) în perioada ianuarie-mai, faţă de acelaşi interval al anului trecut, când au avansat cu doar 72,2 milioane euro (0,2% din PIB), potrivit datelor Băncii Naţionale, preluate de Novinite. Valoarea investiţiilor imobiliare ale nerezidenţilor au ajuns la 98,1 milioane de euro în perioada analizată, faţă de 72, 5 milioane de euro atraşi în ianuarie-mai 2011. Cei mai mari investitori din Bulgaria în ianuarie-mai au fost Olanda, cu investiţii de 394,7 milioane euro şi Elveţia, cu 105,5 milioane euro. Fluxul de capital din Germania a scăzut cu 247,3 milioane de euro, cel din Marea Britanie cu 65,8 miloane de euro, iar cel din Grecia, ţară grav afectată de criza economică, a scăzut cu 62,6 milioane de euro.

Rusia este hotărâtă să creeze o uniune cu politici fiscale, macroeconomice şi monetare comune în care sunt incluse Belarus şi Kazahstan, scrie The Wall Street Journal. În prezent, grupul de state a realizat o uniune vamală, dar are ca scop ca până în 2015 să creeze o zonă regională cu comerţ liber, cu o Comisie Economică Euroasiatică care să suprevegheze politicile comune şi o instanţă comună care să judece încălcarea regulilor. În februarie, cei trei membri au convenit să creeze această comisie. Regiunea deţine o treime din exportul mondial de gaze naturale şi 19% din exportul de ulei şi minereuri. În dolari, producţia blocului economic a crescut cu 13% între 2009 şi 2011.

Ungaria nu va introduce alte taxe în afara celor anunţate deja, spune Zoltan Csefalvay, secretar de stat în Ministerul Economiei din Ungaria, citat de portfolio.hu. Guvernatorul băncii centrale a declarat că guvernul trebuie să implementeze măsuri adiţionale pentru a reduce deficitul bugetar în 2013 pentru a atinge ţinta propusă. Csefalvay a afirmat că rapiditatea cu care guvernele reacţionează la anumite evenimente este vitală. Unele dintre ele acţionează prea repede, inclusiv cabinetul ungar, a recunoscut Csefalvay. El a adăugat că aprobarea din timp a bugetului pentru 2013 este un semn că guvernul este capabil să stabilizeze deficitul bugetar în pofida numeroaselor probleme. În timp ce o politică fiscală riguroasă poate să reducă deficitul bugetar şi datoria publică, austeritatea adânceşte recesiunea, ceea ce creează un cerc vicios, a mai spus oficialul.

Bulgaria nu se grăbeşte să adopte moneda unică, a declarat ministrul de finanţe bulgar Simeon Djankov, care iniţial preconiza o intrare rapidă a ţării în zona euro, scrie Novinite. "Nu vom face nicio schimbare în următorii doi ani", a spus Djankov. Opinia sa este împărtăşită şi de analişti, care au încercat să tempereze entuziasmul cabinetului de la Sofia în ceea ce priveşte adoptarea rapidă a monedei euro spunând că este mai bine ca ţara să aleagă cu atenţie data adoptării euro. Pentru a putea intra în zona euro, un stat trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe referitoare la datoria publică, stabilitatea monedei, rata dobânzii şi inflaţie şi să primească acordul Comisiei Europene şi al preşedintelui Băncii Centrale Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO