Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Anelis Baciu, Mădălina Dediu Panaete

18.07.2012, 00:01 65

Bulgarii care lucrează în străinătate au trimis în ţară 78,2 milioane de euro în luna mai 2012, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, scrie Novinite. Recordul anterior a fost de 77 milioane euro, în mai 2011. În ultimii opt ani pragul de 70 milioane de euro a fost depăşit de doar şapte ori, ultima dată în martie anul acesta (72 milioane de euro). În comparaţie cu investiţiile străine directe de 46,5 milioane de euro din mai anul acesta, remiterile cetăţenilor bulgari din străinătate sunt cu 40% mai mari. Investiţiile străine în economia bulgară au crescut în ultimele cinci luni de 7,5 ori. Remiterile anuale către Bulgaria au urcat de la 693,9 milioane euro în 2008 la 759,6 în 2010 şi la 774 milioane euro în 2011. Trendul este unul neobişnuit având în vedere turbulenţele economice globale. Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a Bulgariei, doar 50% din emigranţii bulgari trimit bani rudelor în ţară. Cele mai mari comunităţi bulgare sunt în România, Grecia,Spania şi Turcia.

Bulgaria are putea avea zboruri directe către China, au afirmat oficialii celor două ţări, scrie Novinite. Ministrul bulgar al transporturilor s-a întâlnit cu o delegaţie a parlamentului chinez în care au discutat introducerea unor zboruri directe între cele două ţări, acestea putând facilita schimburile culturale, şi despre potenţialele investiţii chineze în infrastructura din Bulgaria. Recent, China a decis acordarea unui credit de 8,13 miliarde de euro pentru susţinerea infrastructurii şi proiectelor ecologice din Europa Centrală şi de Est.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este duşmanul Ungariei, a declarat premierul Viktor Orban, care a adăugat că instituţia financiară internaţională este înţeleasă greşit de populaţie, scrie portfolio.hu. Oficialul consideră că acordul cu FMI este necesar pentru a facilita finanţarea Ungariei. "FMI este banca noastră, noi suntem membrii acesteia", a adăugat premierul. Orban a asigurat că guvernul nu va încheia niciun acord care să fie împotriva intereselor economice maghiare. Întrebat dacă guvernul va lua în calcul propunerea FMI/UE de a amâna stabilirea bugetului pentru anul 2013, premierul a afirmat că problema bugetului este închisă. "Am trecut de etapa stabilirii bugetului pentru că Parlamentul a aprobat deja proiectul", a spus Orban.

Cheltuielile din infrastructura Poloniei s-ar putea reduce la jumătate în 2013, scrie Warsaw Business Journal. Compania Naţională de Drumuri şi Aeroporturi va supraveghea doar şapte investiţii în infrastructură în 2013. Proiectele noi au fost suspendate deoarece majoritatea constructorilor au epuizat fondurile europene alocate infrastructurii pentru perioada 2007-2013. "Sectorul construcţiilor are cel puţin doi ani grei în faţă. Nu sunt deloc investitori", a afirmat preşedintele sindicatelor din industria de profil Marek Michalowski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO