Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Mădălina Dediu Panaete, Anelis Baciu

20.07.2012, 00:00 54

Aproape 48% dintre firmele poloneze sunt într-o formă "proastă sau slabă" din punct de vedere financiar, situaţia înrăutăţindu-se în ultimul an, scrie Warsaw Business Journal, care citează un studiu efectuat de Bisnode Polska. Cele mai afectate sunt întreprinderile mici cu 10-50 de angajaţi. La sfârşitul lunii iunie 55,6% dintre aceste firme au raportat o condiţie financiară delicată, iar 20,4 % dintre acestea se aflau într-o situaţie financiară gravă. În ceea ce priveşte sectoarele economice, declinul cel mai mare s-a produs în industria textilă, unde 72% din producători au resimţit din plin efectele încetinirii economice.

Grupul ungar de petrol şi gaze naturale MOL a obţinut o licenţă de explorare în Kazahstan prin semnarea un acord cu compania kazahă KazMunaiGas Exploration and Production (KMG EP) prin care achiziţionează o participaţie de 49% la Karpovsky Severnity, deţinătorul unei licenţe pentru blocul North Karpovsky, scrie Portfolio.hu. KMG EP a anunţat anterior că resursele de hidrocarburi recuperabile din zonă ajung la 240 milioane de barili. "Kazahstanul este principala zonă de interes pentru compania noastră pentru că oferă multe oportunităţi de afaceri", a afirmat vicepreşedintele diviziei de exploatare şi producţie a MOL, Sandor Fasimon.

Preţurile alimentelor vor creşte cu aproximativ 6% anul acesta în Polonia, preconizează Federaţia Poloneză din Industria Alimentară. Creşterea este determinată de avansul preţului grâului. "Ne confruntăm cu o majorare de 30% a preţului grâului la nivel mondial. Acest lucru nu afectează doar preţul pâinii şi al cerealelor, ci şi pe cel al furajelor, ridicând astfel preţul cărnii", a spus preşedintele federaţiei Andrzei Gantner, citat de de Warsaw Businees Journal.

Banca Mondială a redus prognoza de creştere economică în Ucraina pentru acest an de la 2,5% la 2 %, a declarat economistul Ruslan Piontkovsky, citat de Sinoptik. "Criza din Europa reprezintă un pericol pentru Ucraina", a spus reprezentantul Belarusului, Ucrainei şi Moldovei la Banca Mondială, Qimiao Fan. El a adăugat că Ucraina este dependentă de situaţia economică a Europei şi că implementarea rapidă a unor reforme structurale va accelera dezvoltarea economică a ţării. De asemenea, previziunea de creştere a PIB-ului pentru 2013 a fost revizuită de la 4 % la 3,5%. În ceea ce priveşte inflaţia, Banca Mondială estimează o încetinire de la 9,4% la 6,1% în 2012, în timp ce pentru 2013 se aşteaptă o inflaţie de 9,5 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO