Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Mădălina Dediu Panaete

23.07.2012, 00:00 72

Premierul Viktor Orban (foto) a semnat un acord de parteneriat strategic cu Coca-Cola HBC Ungaria, sucursala locală a producătorului de băuturi răcoritoare Coca-Cola, scrie Portfolio.hu. Ceremonia a avut loc la fabrica din Dunaharaszti unde premierul a inaugurat o nouă linie de producţie cu o capacitate de 110.000 de litri pe oră. Orban a afirmat că este riscantă construirea unei economii emergente numai pe servicii, turism şi imobiliare. "Avem nevoie de producţie", ceea ce necesită investiţii, iar investiţiile sunt făcute de corporaţii, a spus el. Producătorul american a investit până acum în Ungaria peste 349 milioane de euro şi a facilitat îmbunătăţirea standardului de viaţă pentru 1.250 de familii. Exporturile totale ale Coca-Cola Ungaria din 2011 au fost de 28 milioane de euro, a adăugat premierul.

Perspectiva înrăutăţirii situaţiei economice a determinat guvernul ceh să încetinească în cursa pentru austeritate, cel puţin până în 2015, profitând de costurile scăzute de finanţare pentru a reduce povara tăierilor bugetare, scrie BusinessWorld.ie. Guvernul ceh anticipează o scădere economică cu 0,5% anul acesta, a afirmat ministrul de finanţe Miroslav Kalousek, anulând previziunea din luna aprilie de creştere economică de 0,2%. Guvernul preconizează un deficit fiscal mai mare, de 3,2% din PIB, faţă de 3,1% din PIB în 2011, ţinta anterioară fiind de 3%, a mai spus oficialul. Pentru 2013 guvernul estimează un avans economic de 1%, comparativ cu 1,3%, cât estima în aprilie. Măsurile de reducere a cheltuielilor şi creştere a taxelor introduse de executivul de centru dreapta în ultimii ani au făcut ca pe plan intern cererea să scadă şi ca Cehia să intre în recesiune în 2011.

Banca Central Europeană se va opune ca guvernul ungar să perceapă o taxă pe tranzacţiile financiare ale băncii centrale, a afirmat Eszter Gárgyán, analist la Citibank Budapesta, citată de Portfolio.hu. Comisia Europeană verifică dacă această taxă este compatibilă cu legislaţia Uniunii Europene. Banca Naţională a Ungariei a majorat estimarea pentru deficitul bugetar din acest an la 2,8% din PIB, faţă de ţinta oficială de 2,5%. În ceea ce priveşte bugetul pentru 2013, Gárgyán spune că dezacordul BCE cu privire la perceperea de către guvernul ungar a taxei pe tranzacţii financiare, împreună cu diminuarea taxelor şi contribuţiilor sociale, va mări deficitul la 3,7% din PIB, faţă de previziunea oficială de 2,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO