Business Internaţional

Stocul investitiilor straine a ajuns anul trecut la 60 de miliarde de euro in Cehia

03.04.2007, 19:56 23

Stocurile de capital detinute de investitorii straini in Cehia au atins nivelul de 58,8 miliarde de euro in 2006, in crestere cu 14% sau 7,4 miliarde de euro in comparatie cu anul precedent, conform Bancii Nationale a Cehiei.
"Investitorii de portofoliu detin instrumente financiare in Republica Ceha in valoare de 17,7 miliarde euro, atat in actiuni cat si in obligatiuni", a declarat Petr Dufek, economist la banca CSOB, scrie portalul de business Onet.pl. "Investitiile realizate de Cehia in instrumente financiare straine in 2006, au fost de peste 19,3 miliarde euro", a adaugat Dufnek.
Datoria externa a Cehiei, in raport cu PIB, a scazut la 38% in 2006, de la 38,5% in urma cu un an, conform Bancii Nationale a Cehiei. Datoria externa a ajuns anul trecut la nivelul record de 44,3 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 5 miliarde euro in comparatie cu 2005, conform bancii centrale a Cehiei.
Economia Cehiei a crescut cu 6,1% in 2006, egaland ritmul de crestere din 2005, conform Biroului de Statistica din Cehia. Aprecierea a reprezentat aproximativ dublul mediei de crestere a Uniunii Europene de 2,9%.
Oficialii Biroului de Statistica au declarat ca aprecierea Produsului Intern Brut s-a datorat in principal cresterii cheltuielilor de consum si generarii de capital brut, spre deosebire de 2005, cand cresterea PIB a fost determinata de comertul exterior.
Anul trecut, consumul domestic a crescut intr-un ritm mai accelerat decat cel al venitului brut disponibil.
Cheltuielile domestice s-au apreciat cu 4,6% in termeni reali si cu 7% in termeni nominali. Industria producatoare, in fruntea careia s-a aflat cea constructoare de automobile, a crescut cu 14%. Coalitia de guvernamant de centru-dreapta va introduce un pachet nou de reforme in sistemele asistentei sociale, sanatate si fiscal, care include un impozit fix pe venit.
Conform unor rapoarte preliminare, guvernul doreste sa introduca o cota unica de impozitare de 15% si sa mareasca cota mica de TVA, care este in prezent de 5%. Produsele alimentare care au in prezent un TVA de 5% vor deveni mai scumpe dupa terminarea reformei fiscale.
Membrii cabinetului au declarat ca toti contribuabilii vor inregistra cresteri ale veniturilor datorita noii cote unice de impozitare.
"Este corect sa nu luam atat de multi bani de la populatie si sa-i lasam pe ei sa decida nivelul de taxare, prin modul in care isi cheltuiesc veniturile", a declarat Miroslav Kalousek, ministrul de finante pentru ziarul Mlada fronta Dnes.
Pentru asistenta sociala, guvernul de la Praga doreste sa reduca costurile cu 1,1 miliarde de dolari (825 de milioane de euro), reducand concediile medicale, eliminand alocatiile copiilor din familii cu venituri peste medie si prin imbunatatirea sistemului de asistenta pentru parinti, potrivit raportului.
Institutii internationale precum Banca Mondiala au exercitat presiuni asupra fostelor state comuniste din Europa Centrala sa continue adoptarea reformelor fiscale, pentru a-si mentine economiile pe trendul ascendent.
Dar noile tari membre ale Uniunii Europene si-au incetinit ritmul de adoptare a noilor reforme imediat dupa aderare, prin care se urmarea reducerea costurilor si a cheltuielilor publice. Reformele vor testa rezistenta coalitiei de guvernamant din Cehia.
Guvernul, care cel mult poate conta pe o majoritate stransa in Parlament datorita a doi deputati din opozitie, trebuie sa gaseasca suficient sprijin in cele doua camere ale Parlamentului pentru a adopta reformele necesare.
"Sunt convins ca in final va trebui sa apelam la majoritatea fragila pe care o avem in Parlament", a declarat Mirek Topolanek, primul-ministru al Cehiei, cotidianului Hospodarske Noviny, saptamana trecuta.
In timp ce raporturile arata ca opozitia social-democrata ar sustine o parte dintre propuneri, social-democratii si-au reinceput campania preelectorala impotriva reformelor de dreapta ale guvernului. Jiri Paroubek, liderul Partidului Social Democrat, a promis ca va elimina platile directe din sistemul de sanatate daca partidul sau va ajunge la guvernare.

Cehia introduce cota unica de impozitare
Stocul de investitii straine directe din Cehia au atins nivelul de 58,8 miliarde de euro in 2006, in crestere cu 14%.
Investitiile realizate de Cehia in instrumente financiare straine in 2006 au fost de peste 19,3 miliarde de euro.
Datoria externa a Cehiei, in raport cu PIB, a scazut la 38% in 2006, de la 38,5% in 2005.
Cheltuielile domestice s-au apreciat cu 4,6% in termeni reali si cu 7% nominal.
Economia Cehiei a crescut cu 6,1% in 2006 in comparatie cu cea de 2,9% a UE.
Guvernul doreste sa introduca o cota unica de impozitare de 15%.
Cheltuielile cu asistenta sociala vor fi reduse cu 825 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO