Business Internaţional

Străinii şi-au dublat investiţiile în Polonia în 2017, cel mai bun an din ultimul deceniu

Străinii şi-au dublat investiţiile în Polonia în...

Autor: Catalina Apostoiu

06.02.2018, 00:05 462

În Polonia, investitorii străini au creat mai multe locuri de muncă decât în orice altă ţară membră a Uniunii Europene în 2017, relevă un nou studiu.

Companiile străine au investit aproape 13 miliarde de euro şi au creat peste 86.000 de locuri de muncă în Polonia anul trecut, potrivit ultimului raport fDI Markets, un serviciu de monitorizare a investiţiilor al Financial Times.

Valoarea totală a proiectelor investitorilor străini şi numărul de locuri de muncă pe care aceştia le-au creat în Polonia s-au dublat faţă de anul anterior.

„Sunt cele mai bune rezultate dintr-un deceniu“, a declarat Tomasz Pisula, director al Agenţiei Poloneze pentru Investiţii şi Comerţ (PAIH), citat de thenews.pl.

„Din punctul de vedere al valorii investiţiilor companiilor străine, ne situăm pe locul doi după Marea Britanie, însă după numărul de locuri de muncă create suntem lideri în Uniunea Europeană“, a adăugat Pisula.

Numărul de tranzacţii ISD din Polonia a avansat la 335 de la 272 în decurs de un an, în timp ce volumul total al proiectelor a crescut cu 52% anual, până la 12,9 miliarde de dolari, se precizează în raportul fDI Markets, potrivit Warsaw Voice.

Sectorul construcţiilor va avea 95 de noi proiecte ISD, urmat de sectorul ICT cu 73 de proiecte şi industria auto cu 49 de proiecte.

În ultimul an au fost făcute o serie întreagă de anunţuri privitoare la investiţii străine în industria auto poloneză. Printre acestea se numără cel din decembrie anul trecut privind investiţii de 113 milioane de dolari din partea Toyota într-o fabrică de maşini hibride şi cel privitor la planurile LG Chemj de a deschide cea mai mare fabrică de baterii pentru autovehicule electrice din Europa.

Până la 92% dintre investitorii străini din Polonia sunt mulţumiţi de decizia făcută şi ar face acest pas din nou, potrivit PAIH.

Potrivit unui raport realizat de HSBC şi Grant Thornton, investitorii străini estimează că vor înregistra o creştere a veniturilor în acest an (70%), în timp ce 58% dintre aceştia intenţionează să-şi crească numărul de angajaţi din Polonia, scrie Warsaw Business Journal.

În plus, 48% dintre investitorii străini chestionaţi au declarat că au planuri de majorare a cheltuielilor de capital din Polonia.

Investitorii străini au apreciat climatul general de investiţii din Polonia (3,7 puncte din 5). „Procentul aprecierilor critice s-a ridicat la numai 4%“, relevă raportul.

Investitorii apreciază de asemenea stabilitatea economică (4,01 puncte), dimensiunea pieţei interne (3,94 puncte), accesibilitatea materiilor prime şi componentelor (3,89 puncte) şi cooperarea cu administraţia locală (3,79 puncte).

Aspectele negative indicate de investitorii străini privesc stabilitatea şi predictabilitatea legislaţiei, eficienţa sistemului juridic, taxele şi formalităţile legate de acestea.

 

Investitorilor le merge bine în Polonia

Potrivit unui raport realizat de HSBC şi Grant Thornton, investitorii străini estimează că vor înregistra o creştere a veniturilor în acest an (70%), în timp ce 58% dintre aceştia intenţionează să-şi crească numărul de angajaţi din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO