Business Internaţional

Strategia Matalan da roade

03.11.2004, 00:00 74



Compania Matalan, cel mai mare retailer din Marea Britanie, a declarat ca vanzarile au inregistrat o revigorare ca urmare a reducerii preturilor, si a reinnoirii designului hainelor barbatesti, relateaza Bloomberg. Veniturile din aceasta perioada au inregistrat un plus 12%, magazinele deschise anul trecut avand o crestere de 4,6 procente. Profitul din primul semestru a scazut cu 7,1% din cauza costurilor determinate de proiectarea noilor linii vestimentare.



John King, care l-a inlocuit pe Paul Mason in functia de director executiv, a promovat un nou tip de design si a redus costurile, compania dorind sa isi continue extinderea in supermarket-uri precum Wall Mart. Linia de haine Asda's George are vanzari anuale de peste 1 miliard de lire.



"Matalan trebuie sa fie capabila sa obtina o revigorare a profitului in perioada 2004/2005", scria Tony Shrinet, analist la Credit Suisse First Boston. Actiunile companiei au scazut la 227 de penny la Bursa din Londra.



Ziarele au lansat speculatii ca Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, ar putea fi interesat sa achizitioneze compania. Purtatorul de cuvant al Asda, Nick Agarval, a refuzat sa comenteze aceste informatii. Totusi cei de la CSFB cred ca o preluare este putin posibila: "Nu credem ca aceasta afacere are un posibil cumparator, iar cei de la Asda sau Tesco nu pot fi interesati sa preia o un lant cu 183 de maganzine care sunt foarte vulnerabile". King a declarat ca speculatiile nu le aduc decat neplaceri si ca el se va concentra asupra managementului afacerii.



Matalan a adoptat o noua strategie, de coordonare a achizitiei de noi produse cu situatia stocurilor, pentru a evita repetarea situatiei de anul trecut cand retailerul a trebuit sa faca reduceri de 75% pentru a reusi sa vanda toata marfa.



Compania a anuntat un profit brut de 84 de milioane de lire, care ar reprezenta o crestere de 38 de procente fata de anul trecut. Totusi, profitul net al companiei engleze a scazut de la 30,8 milioane de lire in 2003 la 28,6 milioane. Analistii explica acest fapt prin achizitiile din domeniul distributiei, precum si prin cheltuielile cu marketingul. Profitul a fost de asemenea afectat de pierderea de 1,7 milioane de lire inregistrata de producatorul de jeans Lee Cooper, pe care compania planuieste sa il vanda. King a declarat ca este probabil ca tranzactia sa aiba loc in ianuarie.



Matalan va plati dividende de 2,9 penny pe actiune, cu 7,4% mai mult decat anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO