Business Internaţional

Studiu: măsurile protecţioniste se întorc contra ţărilor care le adoptă. "Astfel de măsuri au cea mai mare contribuţie la procesul de încetinire la nivel internaţional."

Studiu: măsurile protecţioniste se întorc contra...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2017, 00:04 289
Măsurile protecţioniste au repre­zentat un element constant în tacticile comerciale din ultimii ani ale eco­nomiilor mari.

Raportul „Map of Risks 2017“ al agenţiei de credit italiene SACE arată că numai în ţările care alcătuiesc G20 barierele comerciale ridicate în pe­rioada cuprinsă între anul de criză 2008 şi primele luni ale anului trecut depăşesc 3.500, „campioane“ la protecţionism fiind SUA, Rusia şi India, potrivit IlSole24ore.com.

Studiul se bazează pe date furnizate de Global Trade Alert.

„Astfel de măsuri au cea mai mare contribuţie la procesul de încetinire la nivel internaţional. Adesea, acestea sunt dificil de cuantificat, iar impactul real pe care îl au din punctul de vedere al costurilor pentru companii şi sisteme este greu de estimat“, spune Alessandro Terzulli, economist-şef al SACE.

De fapt, dacă la aceste limite tradiţionale se adaugă unele măsuri „indirecte“, cum ar fi taxe diferite pentru companiile locale şi cele non-locale, politici discriminatorii pentru nonrezidenţi sau măsuri favorabile pentru companii controlate sau având legătură cu statul, numărul măsurilor care distorsionează competiţia liberă şi piaţa se ridică la aproape 6.400.

Această abordare este aleasă în special de ţări din G20: Statele Unite de exemplu au introdus în 2008 o măsură protecţionistă la fiecare patru zile, ocupând acum prima poziţie după numărul măsurilor adoptate. Urmează Rusia şi India.

Marea Britanie ocupă poziţia a patra, urmată de Brazilia, Germania, Franţa şi Spania. China vine pe locul nouă, înaintea Japoniei, Turciei şi Arabiei Saudite.

Şi care ţări sunt victime? Din cauza unui efect de bumerang, aceleaşi care impun astfel de măsuri: în ordine descrescătoare China, SUA, Germania, Italia şi Franţa, sau unele dintre ţările concentrate pe exporturi.

De la începutul crizei financiare până în 2016, creşterea comerţului (în medie anuală de 2,9%) s-a situat sub cea înregistrată în perioada 2000-2007 (7,3%).

După cum subliniază şi Organizaţia Mondială a Comerţului, între octombrie 2015 şi octombrie 2016 au fost lansate 182 de restricţii de ordin comercial, o medie de 15 pe lună, uşor sub media de 20 pe lună înregistrată între 2014 şi 2015.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO