Business Internaţional

SUA ar putea genera un tsunami financiar dacă politicienii nu rezolvă problema datoriilor

SUA ar putea genera un tsunami financiar dacă politicienii nu rezolvă problema datoriilor

Preşedintele american Barack Obama (dr.) şi liderul republican John Boehner nu cad de câteva luni bune la o înţelegere în privinţa majorării pragului de îndatorare

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2011, 00:06 696

Politicienii americani rămân di­vi­zaţi pe tema majorăriipragului de îndatorare, chiar dacă SUA sunt la numai câteva ziledepărtare de intrarea în incapacitate temporară de plată. Un astfelde eveniment ar putea avea con­secinţe dezastruoase care s-arresimţi şi în România, în condiţiile în care ar veni într-un momentcritic, deoarece in­vesti­torii sunt deja panicaţi din cauza crizeidatoriilor din Europa, unde Grecia are şanse foarte mari să intreîn incapacitate de plată, iar pieţele au luat în colimatorproblemele Italiei şi Spaniei.

Preşedintele băncii centrale a SUA (Fed) Ben Bernanke aavertizat că dacă Congresul nu majorează plafonul de îndatorarepână pe 2 august, Trezoreria nu-şi va mai putea onora cel puţin 40%din nota de plată, pe care sunt trecute printre altele plăţi pentrusalariile armatei şi pensii. Bernanke a carac­terizat efectele unuieventual default ca fiind "catastrofale", "cumplite", cuim­plicaţii pentru "întregul sistem finan­ciar", potrivit CNNMoney.

Pentru a creşte şi mai mult pre­siunea, Moody's, una din marileagenţii de evaluare financiară, a avertizat că ar putea reduceratingul suveran al Sta­telor Unite, "AAA" - calificativul maxim pecare îl poate avea o ţară, din cauza posibilităţii tot mai mari capoliticienii să nu reuşească să urce plafonul datoriei de stat latimp pentru a evita intrarea SUA în incapacitate de plată aobligaţiunilor scadente în au­gust, potrivit Bloomberg. DeciziaMoody's urmează celei din aprilie a Standard & Poor's care aredus perspectiva ratingului SUA de la stabilă la negativă dincauza deficitului şi gradului de îndatorare ridicate.

Va fi lovită şi România

Pentru România, o intrare a SUA în incapacitate de plată ar punepre­siune pe cursul de schimb, aşa cum s-a întâmplat recent dincauza turbu­lenţelor de pe pieţe legate de Italia, spune analistuleconomic Laurian Lun­gu, care a adăugat că presiunile nu vor fiînsă foarte mari.

Un default al SUA ar duce, de ase­menea, la creşterea costurilorde finanţare pentru România, le fel ca şi pentru orice altă ţară, aspus, la rândul lui, analistul Liviu Voinea. "Cred că un default alStatelor Unite nu se va produce, deoarece aceasta ar însemna că numai există nicio monedă sigură. Ar dispărea un element de referinţăpentru stabilitatea financiară", a adău­gat el. De altfel, înopinia multor econo­mişti un eşec al politicienilor americani de amajora la timp plafonul de înda­torare ar precipita o criză fiscalăacută.

Obama a plecat de la negocieri

Discuţiile dintre administraţia SUA şi opoziţie privind plafonuldatoriei de stat, convocate de preşedintele Barack Obama, au trecutmiercuri prin cea mai tensionată rundă din ultima perioadă.

Preşedintele şi congresmenii au ne­gociat timp de patru oremiercuri încercând să ajungă la un acord de reducere a deficituluibugetar. Repu­blicanii cer reduceri puternice ale cheltuielilorpublice în schimbul votului lor pentru creşterea plafonului de14.300 miliarde dolari al datoriei de stat, atins pe 16 mai.

În schimb, democraţii insistă că orice program de reducere adefi­citului trebuie să cuprindă majo­rarea taxelor pentrupersoanele cu venituri şi averi mari, măsură despre care opoziţiasusţine că ar afecta negativ economia.

La sfârşitul întâlnirii, Obama le-a spus republicanilor că nu vaface concesii şi a pus brusc capăt discuţiilor.

Politicienii care încearcă să obţină concesii referitoare lacheltuieli în schimbul creşterii limitei datoriei nu vor să "ţinăostatici" creditorii, scrie The Wall Street Journal. Ei se folosescde pra­gul de în­da­torare ca mecanism pen­tru încetinireacreşterii cheltuielilor gu­ver­namentale, susţinând în acelaşi timpcă în primul rând ar trebui plătiţi cre­ditorii.

Avertismentul Moody's, dar şi turbulenţele din Europa au împinsieri preţul aurului la maximul istoric de aproape 1.600 de dolaripe uncie (31,1 grame).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO