Business Internaţional

SUA au înfiinţat două milioane de locuri de muncă într-un an datorită creditului ieftin

SUA au înfiinţat două milioane de locuri de muncă într-un an datorită creditului ieftin

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

06.02.2012, 00:03 728

Ritmul înfiinţării de locuri de muncă în SUA a atins în ianuarie maximul ultimelor nouă luni, iar rata şomajului s-a apropiat de minimul ultimilor trei ani, de 8,3%. În ultimele 12 luni, SUA au înfiinţat două milioane de locuri de muncă. Cheia acestor performanţe este politica monetară şi bugetară expan­sionistă angajată de administraţia de la Casa Albă, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

Primul factor al redresării pieţei muncii ţine de politica de dobândă zero practicată de Rezerva Federală (Fed) încă din 2008. Acestă politică a contri­buit la stimularea cererii de credite

într-o ţară care încă se confruntă cu o gravă criză imobiliară, marcată de reducerea dramatică a preţurilor.

Fed însă a cumpărat din 2008 până în 2011, bonuri de trezorerie de 2.300 miliarde de dolari pentru a pune presiune pe dobânzi pe termen lung. Aceste intervenţii pe piaţa secundară a da­toriilor nu a avut ca obiectiv facili­tarea finanţării deficitului bugetar american.

Spre deosebire de Europa, mi­nisterul de finanţe al SUA nu are probleme în a finanţa datoria colosală a ţării. Costul de împrumut pe zece ani a rămas inferior nivelului de 2%, ca şi în cazul Germaniei, cea mai mare eco­no­mie europeană. Tăierea ratingului suve­ran de top de către agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's nu a afec­tat cu nimic încrederea pe care in­vesti­torii o au în capacitatea Americii de a-şi onora obligaţiile. Aceasta este diferenţa majoră dintre SUA şi statele mari ale Europei care au probleme în a se finanţa de pe pieţe, notează Le Figaro.

Cu riscul deprecierii dolarului, Fed s-a angajat să menţină dobânda la nivel zero până la sfârşitul anului 2014. Banca Centrală Europeană, care practică o dobândă de politică monetară de 1%, nu a făcut astfel de promisiuni.

Un alt mijloc în care în SUA este stimulată cererea sunt deficitele buge­tare enorme. În 2010 şi 2011, deficitul a ajuns la aproape 9% din PIB. Anul acesta, indicatorul nu va fi mai mic de 7% din PIB.

Companiile americane raportează profituri mai mari ca niciodată, însă taxele plătite de acestea, ca procent din profit, sunt la cel mai redus nivel din ultimii 40 de ani. SUA au printre cele mai mari impozite şi taxe pentru secto­rul corporate din lume. Multe companii plătesc însă mai puţin datorită scutirilor de taxe obţinute de la guvern, scrie The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO