Business Internaţional

SUA cer Chinei sa nu mai inunde lumea cu produsele sale

22.09.2009, 16:57 14

Statele Unite vor cere in cadrul summit-ului G20, care incepemaine la Pittsburgh, mai multe reforme pentru a promova o economiemondiala mai echilibrata si vor propune ca statele care pun multaccent pe exporturi, precum China, Japonia sau Germania sapromoveze consumul intern.

Potrivit unui document obtinut de agentia de presa ThomsonReuters, Statele Unite vor trebui sa majoreze economisirea, iarmarii exportatori sa-si sporeasca consumul intern si sa-si reducaexporturile. De asemenea, Washingtonul va sustine infiintarea unuimecanism prin care Fondul Monetar International (FMI) sa facarecomandari asupra politicilor economice ale statelor membre G20 lafiecare jumatate de an.

"Nu ne putem intoarce in era in care chinezii sau germanii saualte state ne vindeau orice", a declarat presedintele americanBarack Obama, gazda summit-ului G20 (grupul celor maiindustrializate economii ale lumii si al principalelor economiiemergente).

Beijingul va accepta greu propunerile SUA, sustin analistii,avand in vedere ca economia chineza se bazeaza pe exporturi.Totodata, China nu va fi de acord ca FMI sa-i dicteze politicileeconomice.

"China sigur va dori sa asculte mai mult din ce va propuneStatele Unite inainte de a face vreo concesie", a declarat WangYoung, profesor de economie politica la Universitatea dinBeijing.

Zhang Bin, cercetator la Academia chineza de Stiinte Sociale,este de parere ca ar fi de folos daca s-ar propune masuri de careeste nevoie mai mult, precum deschiderea sectorului de stat catreinvestitiile private si cresterea cheltuielilor sociale.

China a luat deja masuri pentru a creste consumul prinreformarea sistemului de sanatate, promovarea unor reforme socialesau micsorarea unor taxe scolare.

Liderii statelor G20, ale caror economii reprezinta 85% din ceamondiala, se reunesc maine si poimaine la Pittsburgh in cadrul unuisummit pe teme economice globale.

Subiectele cele mai importante vor fi bonusurile bancare simajorarea cerintelor de capital impuse institutiilorfinanciar-bancare.

Primul-ministru Gordon Brown a declarat ca economia mondiala nua simtit inca intregul efect al programelor de stimulenteguvernamentale si si-a exprimat din nou temerile privitoare la ostopare prea timpurie a acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO