Business Internaţional

SUA: incetinirea economiei, un atu in lupta cu inflatia

13.06.2008, 22:22 9

Cresterea preturilor la energia electrica si produse alimentare afecteaza deopotriva puterea de cumparare a populatiei si profiturile companiilor, dar conform unui raport al bancii centrale americane (Fed), incetinirea economiei ajuta la mentinerea inflatiei in cote acceptabile, scrie The Wall Street Journal.
Raportul periodic al Fed, care este compus din mai multe rapoarte regionale, a dezvaluit ca activitatea economica din ultimele sase saptamani a fost "in general slaba", ceea ce sustine ideea unei recesiuni iminente, mai periculoasa decat inflatia.
Raportul a mai aratat o scadere a consumului populatiei in majoritatea regiunilor tarii si o inrautatire a crizei imobiliare. Sucursala din New York a Fed a inregistrat o "scadere brusca" a vanzarilor, in timp ce la San Francisco activitatea economica a fost "extraordinar de slaba". Standardele de creditare pentru consumatori persoane fizice sau juridice s-au inasprit in toate regiunile in care s-a efectuat studiul.
Raportul sumbru poate insemna pastrarea ratelor dobanzii de referinta actuale la sedinta Fed din 24-25 iunie, in ciuda unor atacuri serioase din partea oficialilor Fed asupra inflatiei. Vicepresedintele Fed Donald Kohn a declarat saptamana aceasta ca "este ingrijorat" de evolutia inflatiei in ultima perioada. Avand in vedere cresterea alarmanta a preturilor la combustibili si produse alimentare, temerile legate de inflatie sunt tot mai des intalnite printre oficialii americani.
Pana acum, in ciuda problemelor din sectorul imobiliar, cel al creditelor si de pe piata fortei de munca, economia americana a reusit la limita sa mentina cresterea. Produsul Intern Brut a crescut cu o rata anuala de 0,9% in primele trei luni ale anului si, conform datelor actuale, va continua sa se mentina in aceleasi cote de crestere si in perioada aprilie-iunie. Cresterea este sustinuta partial de cecurile de subventii primite de milioane americani, cat si de cresterea exporturilor.
James Bullard, presedintele sucursalei Fed din St. Louis, a declarat saptamana aceasta ca "probabilitatea unei reduceri considerabile a cresterii economice de anul acesta s-a diminuat. Acest lucru complica viitoarea evolutie a inflatiei, deoarece s-a demonstrat in nenumarate randuri ca o incetinire serioasa a economiei pastreaza inflatia in limite acceptabile", a adaugat Bullard.
Intr-adevar, multe din sucursalele Fed au observat ca in ciuda cresterii preturilor si a costurilor de productie, acestea nu au afectat preturile din retail si nu au dus la presiuni din partea sindicatelor pentru salarii mai mari, acestea fiind primele semne ale cresterii inflatiei.
Cu toate acestea, autoritatile sunt inca in alerta cu privire la noi informatii despre evolutia inflatiei in urmatoarea perioada. Astazi guvernul american va publica indicele preturilor pe luna mai, care va determina daca inflatia in Statele Unite este in crestere din cauza cresterii preturilor la alimente si carburanti.
Celelalte elemente ale raportului Fed au aratat un declin al activitatii de productie, dar si ca exporturile au ajutat la mentinerea stabilitatii in sectorul vanzarilor auto si al industriilor conexe celei de constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO