Business Internaţional

SUA îşi majorează PIB-ul pe hârtie cu echivalentul economiei Belgiei

 SUA îşi majorează PIB-ul pe hârtie cu echivalentul...

Autor: Marius Oncu

29.07.2013, 16:02 300

"Istoria economică a SUA va fi rescrisă în această săptămână, întrucât cele mai ample schimbări de metodologie din ultimii ani vor adăuga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei ţări precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.

Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.

Schimbările vor fi anunţate miercuri de Biroul de Analiză Economică, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima dată în calculul PIB ca investiţii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare şi a drepturilor de autor, precum şi reflectarea pensiilor în deficite. Împreună, modificările ar trebui să conducă la o revizuire în creştere a PIB cu 3%.

În prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare şi dezvoltare sunt tratate în PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus în PIB, dar cercetarea derulată pentru a crea produsul nu este luată în calcul.

Modul în care este calculat PIB este reanalizat odată la cinci ani în SUA, pentru a reflecta mai precis situaţia economică.

"Operăm aceste schimbări majore şi pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi înseamnă până în 1929, astfel că într-un fel rescriem istoria economică", declara, în aprilie, Brent Moulton, responsabil de datele privind economia naţională la Biroul Economic de Statistică al SUA.

Revizuirile vor reduce cu jumătate de punct procentual ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB, precum şi îndatorarea autorităţilor federale cu 2 puncte procentuale, la 73% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO