Business Internaţional

SUA le-a pus gand rau institutiilor "prea mari pentru a se prabusi"

26.10.2009, 23:17 16

Congresul american si administratia Obama vor lua in discutieuna dintre cele mai importante probleme aparute dupa ce sistemulfinanciar a fost pe punctul de a se prabusi anul trecut, si anumecum trebuie abordate institutiile care sunt atat de mari, incatguvernul nu are de ales decat sa le salveze atunci cand auprobleme, scrie The New York Times.

Un oficial al administratiei americane a declarat ca in urmaunor ample consultari cu oficialii Trezoreriei, Barney Frank,presedintele Comitetului pentru servicii financiare din Congres, vaintroduce o noua legislatie. In urma implementarii noilor legi,guvernului ii va fi mai usor sa preia controlul asuprainstitutiilor financiare cu probleme, sa demita managementulacestora si sa schimbe conditiile creditelor detinute deinstitutiile respective.

Planul Casei Albe ar implica deja costuri mai mari pentrucompaniile financiare al caror colaps ar pune in pericol sistemulfinanciar si economia. Astfel de institutii vor fi obligate sadetina rezerve mai mari, si in plus, acestora le-ar fi mai greu sase imprumute masiv in raport cu activele pe care le detin.Institutiilor li s-ar cere, de asemenea, sa vina cu propriileproceduri de rezolvare a problemelor in cazul unei crize.

"Aceste schimbari ar impune disciplina in randul celor mai maricompanii", a declarat Michael Barr, asistent in cadrul trezoreriei.Una dintre cele mai importante schimbari care ar fi aduse, spuneel, tine de faptul ca in loc de a fi controlat de creditori,disciplina si bunul mers al sectorului vor fi supravegheate deguvern.

Unii oficiali si economisti au sugerat ca planul administratieinu merge suficient de departe. Acestia spun ca guvernul ar trebuisa ia in considerare divizarea celor mai mari banci si firme deinvestitii inainte ca acestea sa se prabuseasca, sau cel putin saimpuna limite stricte asupra activitatilor lor de tranzactionare,masuri pe care administratia continua sa le respinga. Pe de altaparte, executivii de pe Wall Street si avocatii sunt nemultumiti deultimele propuneri. "Nu este de dorit un sistem care genereazanesiguranta si schimba conditiile cu care sunt obisnuiteinstitutiile, directorii de pe segmentul de administrare ariscurilor si avocatii", declara Edward Yingling, presedinte alAsociatiei Bancherilor Americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO