Business Internaţional

SUA mai au de indurat inca un an de recesiune

07.01.2009, 16:24 16

Recesiunea economica din Statele Unite se va mentine si in 2009, cu o "redresare usoara" in 2010, potrivit estimarilor bancii centrale (Fed), scrie BBC News.

Notele din sedinta din decembrie a bancii centrale americane organizata pentru stabilirea ratei dobanzii au aratat ca strategii Fed au primit previziuni destul de sumbre cu privire la evolutia economiei.
In acea sedinta strategii au ajuns la concluzia ca in prima jumatate a lui 2009 economia Statelor Unite ar putea inregistra un declin mai accelerat decat s-a crezut initial. In sedinta din decembrie, Fed a decis scaderea dobanzilor aproape de zero.
Potrivit notelor sedintei din ultima luna a lui 2008 a comitetului Fed care se ocupa de fixarea nivelului ratei dobanzii, se asteapta ca dobanzile sa fie "exceptional de scazute" pentru "o anumita perioada".
Intr-un raport adresat comitetului, economistii Fed si-au "revizuit semnificativ in jos" previziunile privind activitatea economica in 2009, "insa estimeaza in continuare aparitia unei redresari usoare in 2010".
Piata imobiliara, sectorul care a reprezentat punctul de pornire pentru criza economica, "ar putea sa se contracte in continuare", potrivit raportului.
"Produsul Intern Brut real al economiei SUA ar putea inregistra o scadere importanta in prima jumatate a lui 2009, mai mare decat cea anticipata initial, urmata de o redresare lenta in restul anului", indica stenograma sedintei Fed.
Comitetul care se ocupa cu stabilirea ratei dobanzii a admis ca masurile de scadere a dobanzilor nu mai pot avea alte efecte si ca banca centrala a Statelor Unite "ar trebui sa se axeze pe alte instrumente pentru a oferi in perioada urmatoare stimulente financiare economiei americane".
De la ultima sedinta a Fed au mai aparut date ingrijoratoare cu privire la starea celei mai mari economii din lume. Astfel, comenzile primite de fabrici au scazut cu 4,6% in noiembrie, un ritm mai rapid decat cel estimat de economisti. Este pentru prima data din 1992 incoace cand comenzile primite de fabrici au scazut pentru patru luni consecutiv.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO