Business Internaţional

SUA relaxeaza sistemul vizelor pentru studentii straini

14.02.2005, 00:00 15



Departamentul de stat al SUA a hotarat relaxarea cerintelor pe care trebuie sa le indeplineasca studentii straini care aleg sa studieze informatica si ingineria, masura care este menita sa atraga "creierele" in Statele Unite, relateaza Financial Times.



Miscarea surprinzatoare mareste valabilitatea vizelor de studiu pana la patru ani, eliminand astfel nevoia de a aplica in fiecare an si facilitand accesul studentilor straini la conferinte in afara tarii sau vizitele familiilor.



Liderii academici si de afaceri au avertizat ca Statele Unite risca sa isi piarda pozitia de destinatie favorita a studentilor eminenti. Presedintele si directorul executiv al General Electric, Jeff Immelt, si-a exprimat dezacordul cu privire la reglementarile legate de limitarea numarului de vize acordate studentilor straini dupa atacurile de la World Trade Center declarand ca "acesta este un exemplu al efectului de boomerang pe care il are politica noastra de limitare a accesului". Parerea lui Immelt a fost sustinuta si de Bill Gates, presedintele Microsoft, una dintre companiile cu cel mai ridicat numar de angajati din randul tinerilor talente din domeniul IT pe plan global, care a caracterizat aceasta scadere a numarului de studenti drept un adevarat "dezastru".



Nils Hasselmo, presedintele Asociatiei Universitatilor Americane si un critic acid al vizelor, a declarat ca noua politica "trimite mesajul potrivit" studentilor care doresc sa aleaga o facultate americana.



"Reforma este de bun simt si inlatura o povara inutila care a cauzat inconveniente imense pentru mii de studenti straini, descurajand alte cateva mii", a declarat acesta.



Studentilor si cercetatorilor care lucrau in domeniile stiintifice si tehnice li se cerea sa obtina o viza speciala, numita "Viza Mantis", in fiecare an. Viza era menita sa lupte impotriva transferului ilegal de tehnologie. Aceasta masura a avut un efect de boomerang pentru ca au existat studenti care au intampinat dificultati la revenirea in Statele Unite dupa o calatorie in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO