Business Internaţional

SUA şi Rusia se acuză reciproc de destabilizarea Ucrainei în timp ce regiunile cele mai bogate ale ţării sunt ameninţate de pericolul separatist


Jay Carney: SUA cer preşedintelui Vladimir Putin şi guvernului de la Moscova să pună capăt eforturilor de a destabiliza Ucraina

Jay Carney: SUA cer preşedintelui Vladimir Putin şi guvernului de la Moscova să pună capăt eforturilor de a destabiliza Ucraina

Autor: Ioana Tudor

09.04.2014, 00:03 908

Ucraina, care a pierdut deja resurse naturale şi active în valoare de peste 10 miliarde dolari în urma anexării Crimeei de către Rusia, îşi vede ameninţată şi regiunea de est, inima industrială a ţării, în care îşi au sediul companiile fanion ale fostului stat sovietic. În timp ce o mână de activişti proruşi declară inde­pendenţa regiunilor Doneţk şi Harkov, Occidentul şi Rusia se acuză reciproc de destabilizarea regiunii, iar la Kiev parlamentarii s-au luat la bătaie după ce liderii partidului comunist au acuzat guvernul că este represiv.

În timp ce autorităţile ucrainene acţionau printre altele cu trupe antiteroriste pentru a prelua controlul unor clădiri guvernamentale din oraşele Doneţk, Har-kov şi Lugansk ocupate de manifestanţi proruşi, Rusia a avertizat că folosirea forţei în regiunea de est a Ucrainei ar putea duce la declanşarea unui război civil, scrie CNN. Preşedintele interimar al Ucrainei Ole­ksandr Turcinov a reacţionat avertizând că separatiştii care iau armele şi invadează clădiri vor fi trataţi ca terorişti.

Intervenţia vine după ce câteva sute de protes­tatari proruşi au preluat duminică seară controlul asupra clă­dirilor administrative din oraşul Doneţk, centrul administrativ al provinciei cu acelaşi nume, şi au anunţat în difuzoare independenţa regiunii, proclamând Re­pu­blica Populară Doneţk. Demons­tranţii susţin că vor or­ganiza un referendum pe 11 mai privind statutul regiunii. „Proclam crearea unui stat suveran, Republica Populară Doneţk“, sunt cuvintele unui bărbat, transmise prin difuzoarele amplasate în afara clădirilor administrative ocupate.
 

Din regiunile din est Ucraina îşi extrage cărbunele şi tot aici îşi produce oţelul

Estul Ucrainei este centrul industrial al ţării şi are strânse legături economice cu Rusia, moştenite din era sovietică. Multe dintre fabricile şi companiile de aici sunt dependente de piaţa rusească de desfacere, iar cei care au afaceri în regiune privesc cu răceală apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană şi consideră că menţinerea relaţiilor bune cu Rusia este vitală. Fierul, oţelul şi cărbunele, pe care Ucraina le exportă în cantităţi mari, sunt produse în regiuni precum Doneţk şi Lugansk.

O parte covârşitoare din forţa de muncă din estul ţării este angajată în industria grea, în special în cea minieră. În Doneţk sunt aproximativ 200 de companii industriale şi peste 20.000 de firme mici şi mijlocii. Industria minieră din Doneţk include 17 mine de căr­bune, iar cea metalurgică este reprezentată de cinci uzine metalurgice.

 

Cele mai mari companii din regiune

System Capital Management (SCM), cu sediul în Doneţk, este cel mai mare holding financiar şi industrial din estul Ucrainei şi este deţinut în totalitate de oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov. Holdingul este principalul acţionar al companiei Metinvest, activă în industria oţelului şi în cea minieră, şi deţine HarvEast Holding, una dintre cele mai mari companii agricole din Ucraina, ambele cu sediul în Doneţk.

Tot aici îşi are sediul şi Uniunea Industrială din Donbas, un holding cu active în 40 de companii industriale în estul Ucrainei, Ungaria şi Polonia şi al cărei preşedinte este guvernatorul regiunii, Serghei Taruta. Mining Machines, lider pe piaţa ucraineană a echipamentelor miniere, se află tot în Doneţk.

În regiunea Harkov îşi au sediul companii re­prezentative pentru Ucraina, Hartron, care produce rachete spaţiale şi sisteme pentru controlul acestora, şi uzina de tancuri Malişev, precum şi UkrSibbank, a treia bancă din Ucraina în funcţie de mărime.
 

Estul rusofil este nemulţumit de noul guvern de la Kiev

Luni, în piaţa centrală din Doneţk protestau aproximativ 1.000 de activişti rusofili, în timp ce autorităţile proucrainene de acolo părau incapabile să restabilească ordinea, scrie BBC.

Proteste similare celor din Doneţk au avut loc şi în oraşul Lugansk, unde demonstranţii proruşi au asediat o clădire aparţinând serviciilor de securitate, iar în oraşul Harkov au avut loc ciocniri între susţinătorii integrităţii Ucrainei şi cei care vor să se alăture Rusiei. Mulţi dintre locuitorii din Doneţk şi din alte oraşe mari din partea de est a Ucrainei sunt nemulţumiţi de noul guvern de la Kiev, care a preluat puterea după fuga şi demiterea preşedintelui Viktor Ianukovici, cândva guvernator al provinciei Doneţk. Estul Ucrainei este mult mai puţin prorus decât Cri­meea, iar unii analişti spun că Rusiei îi va fi mult mai greu să invadeze cu trupe această regiune, scrie publicaţia The Guardian.

În martie, guvernul interimar de la Kiev l-a numit guvernator al provinciei Doneţk pe Serghei Taruta, un investitor de talie mondială şi un finanţator al fot­ba­lului local, mizând că prin afacerile pe care le de­ţine, prin locurile de muncă pe care le oferă şi prin in­fluenţa lui poate ţine sub control situaţia din regiune. Taruta a spus că a acceptat funcţia de gu­ver­nator din „dorinţa de a proteja ţara, pentru că nu are impor­tanţă ce limbă se vorbeşte sau ce religie au oamenii“.

 

Doneţk la a doua tentativă de a se rupe de Ucraina

Oraşul Doneţk a fost fondat în 1869 de omul de afaceri galez John Hughes, care a construit în regiune o uzină de oţel şi mai multe mine de cărbune. În 1918, regiunea Doneţk s-a autodeclarat republică sovietică a Federaţiei Ruse şi a cerut independenţa de Ucraina, însă istoria republicii Doneţk a fost una de scurtă durată. În 1924, oraşul a fost redenumit Stalino şi şi-a recăpătat denumirea iniţială în 1964. Puţin peste 48% din locuitorii oraşului Doneţk sunt etnici ruşi, în timp ce 46,6% sunt ucraineni. În schimb, regiunea Doneţk este dominată de ucraineni, cu 56,9% din populaţie, iar ruşii sunt pe locul doi, cu 38%.
 

Kievul acuză Rusia că vrea să invadeze estul Ucrainei

Premierul interimar al Ucrainei Arseni Iaţeniuk susţine că evenimentele din estul ţării sunt orchestrate de Moscova, scrie The Guardian. „Se pune în aplicare un plan împotriva Ucrainei prin care trupe străine vor trece graniţa ţării şi îi vor răpi din teritorii. Nu vom permite acest lucru”, a avertizat premierul. El a subliniat că „există dovezi că zeci de mii de militari ruşi se află la graniţa Ucrainei şi nu sunt în poziţiile normale ocupate pe timp de pace”.

 

Moscova acuză SUA că şi-au trimis „mercenarii”  în Ucraina şi evocă perspectiva unui război civil

Şeful diplomaţiei ruseşti Serghei Lavrov scrie într-un articol publicat în The Guardian că Occidentul, nu Rusia, este cel care destabilizează Ucraina. El acuză Uniunea Europeană şi Statele Unite că duc o politică „neproductivă şi periculoasă” în regiune.

Serghei Lavrov: UE şi SUA încearcă să oblige Ucraina să facă o alegere dureroasă între est şi vest

 

„UE şi SUA încearcă să oblige Ucraina să facă o alegere dureroasă între est şi vest, adâncind neînţelegerile interne”, notează Lavrov, adăugând că Rusia vrea ca Ucraina să implementeze reforma constituţională şi să garanteze că nu va adera niciodată la NATO.

Ministerul rus de externe a cerut Kievului să nu mai „acuze Moscova de criza continuă din Ucraina” şi să înceteze orice pregătiri în vederea unei intervenţii în regiunile proruse din estul ţării, avertizând că există perspectiva unui război civil.

„Ne temem că la această operaţiune iau parte circa 150 de mercenari americani care aparţin companiei private Greystone Ltd. şi care poartă uniformele trupelor speciale de poliţie ucrainene Sokol”, a avertizat ministerul rus, preluat de postul rusesc de televiziune RT. 

 

Casa Albă: Forţe din afară, şi nu locale, sunt în spatele tensiunilor din estul Ucrainei

Casa Albă a afirmat că are dovezi că demonstranţii proruşi din estul Ucrainei au acţionat pentru că au fost plătiţi, acuzaţii la care Moscova nu a răspuns, scrie The Wall Street Journal. Aceasta sugerează că forţe din afară, şi nu locale, sunt în spatele acestor provocări, a subliniat Jay Carney, secretarul de presă al preşedintelui american Barack Obama.

„Suntem îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor în Ucraina din acest sfârşit de săptămână. Considerăm că acesta este rezultatul presiunilor crescute ale Rusiei asupra Ucrainei. Am văzut grupuri de demonstranţi proruşi preluând controlul asupra clădirilor guvernamentale în oraşele Harkov, Doneţk şi Lugansk în estul ţării”, a spus Carney.

El a punctat că Statele Unite cer preşedintelui rus Vladimir Putin şi guvernului de la Moscova „să pună capăt eforturilor de a destabiliza Ucraina”. Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a subliniat că Rusia ar trebui să reducă efectivul de „zeci de mii de militari” de la graniţele cu Ucraina, potrivit NBC News.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO