Business Internaţional

SUA tine in viata GM, dar tratamentul este dureros

31.03.2009, 16:46 12

Administratia prezidentiala americana a acordat producatorilor auto General Motors (GM) si Chrysler termene foarte scurte pentru a prezenta planuri de restructurare inainte de a primi din nou ajutor de la stat, scrie presa internationala.

GM are la dispozitie 60 de zile pentru a aduce in fata oficialilor de la Washington un program de restructurare a operatiunilor, in timp ce Chrysler beneficiaza de doar 30 de zile. Cei doi producatori auto au primit deja 17,4 mld. dolari (13,2 mld. euro) din partea guvernului american, iar oficialii GM spun ca au nevoie de inca 16,6 mld. dolari. Chrysler cere, de asemenea, inca 6 mld. dolari din banii contribuabililor.
Imediat dupa anuntul privind demisia directorului executiv al GM, Rick Wagoner, presedintele american Barack Obama a declarat ca intrarea producatorilor auto sub protectia legii falimentului ar putea accelera procesul de restructurare. In acelasi timp, el a oferit o serie de garantii privind viitorul industriei auto.
"Nu putem, nu trebuie si nu vom lasa industria auto sa dispara pur si simplu", a spus Obama, adaugand ca producatorii de profil "nu se misca in directia corecta suficient de repede pentru a putea reusi". El a precizat, de asemenea, ca turbulentele din industria de profil au aparut din cauza "unui esec al liderilor - de la Washington la Detroit".
Fostul sef al General Motors pleaca din companie cu o pensie evaluata la mai mult de 20 de milioane de dolari, care se datoreaza celor 31 de ani petrecuti in cadrul celui mai mare producator auto american.
In acelasi timp, noul director executiv al GM, Fritz Henderson, a declarat ca o intrare strategica in faliment a producatorului auto, avand sprijinul guvernului federal, s-ar putea dovedi mai putin riscanta decat alte solutii de restructurare a operatiunilor.
"Cred ca falimentul este o solutie viabila, mult mai buna decat orice alta solutie care implica gasirea unui administrator din oficiu", spune Ken Klee, analist in cadrul firmei specializate in falimente Klee Tuchin Bogdanoff. "Producatorii auto trebuie tratati ca si cum s-ar afla in sala de urgenta", a adaugat el.
Deschiderea de catre presedintele american a discutiei despre faliment a creat panica in randul investitorilor, bursele americane cazand brusc. Indicele Dow Jones a incheiat prima sedinta a saptamanii in scadere cu 3,3%, in timp ce valoarea de piata a GM s-a prabusit cu 25% pana la 2,71 dolari/titlu.
Panica investitorilor vine in contextul in care Obama a declarat ca se asteapta la mai multe sacrificii din partea actionarilor, creditorilor si angajatilor producatorului auto.
"Cred ca operatiunile GM vor deveni viabile in situatia in care atat executivii, cat si actionarii se vor angaja intr-un program agresiv de restructurare", a declarat el. Obama i-a asigurat in acelasi timp pe cei care au cumparat automobile ca nu-si vor pierde garantiile in cazul in care producatorii auto intra sub protectia legii falimentului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO