Business Internaţional

SUA: Vom reveni pe crestere pana la sfarsitul anului

SUA: Vom reveni pe crestere pana la sfarsitul anului
14.07.2009, 17:30 12

Geithner a marturisit ca inca exista pericole semnificative la nivel mondial, dar ca bazele unei redresari economice la nivelul Statelor Unite si nu numai au fost deja puse, scrie Times.
Economia mondiala s-ar putea confrunta cu o serie de obstacole in perioada de revenire, avand in vedere ca natiunile trebuie sa se adapteze contractiilor economice si majorarii datoriei publice, a declarat Geithner ieri, in cadrul unei vizite oficiale la Jeddah, Arabia Saudita.
"Criza s-a manifestat brutal atat ca amploare, cat si ca severitate", potrivit lui Geithner. "Avand in vedere amploarea turbulentelor care au afectat sistemele financiare, scaderile economice, ajustarile necesare dupa o perioada prelungita de creditare excesiva la nivel mondial, o revigorare economica treptata pare mult mai realista", a adaugat secretarul Trezoreriei americane.

Creditele raman in continuare greu de obtinut
Economiile vor fi nevoite sa revina pe crestere inainte ca noi locuri de munca sa fie create, a avertizat Geithner, precizand ca inasprirea conditiilor de creditare va ramane in vigoare, iar cerintele aferente imprumuturilor vor fi in continuare "neobisnuit de aspre", chiar daca pietele au reluat in oarecare masura creditarea, datorita actiunilor guvernamentale.
"Recesiunea mondiala incepe sa-si piarda din amploare. Pentru prima data in ultimele trimestre, Fondul Monetar International, precum si o serie de analisti privati isi revizuiesc previziunile pentru a doua jumatate a anului si pentru 2010, estimand crestere economica", a declarat Geithner.
In ceea ce priveste situatia Statelor Unite, pentru care oficialii au estimat un deficit bugetar de 1.100 mld. $ (789 mld. euro) pentru anul fiscal care a debutat la 1 octombrie 2008, Geithner a mentionat ca "SUA au implementat masuri fiscale nesustenabile inainte de criza, iar noi nu vom reusi sa obtinem o redresare economica sustenabila in absenta unui angajament viabil privind reducerea deficitelor pe termen lung".
In discursul sau, secretarul Trezoreriei americane a mentionat ca guvernul de la Washington doreste sa mentina statutul dolarului de valuta forte, desi tari precum China, Rusia sau Franta pun la indoiala rolul dolarului ca moneda internationala de rezerva. "Avand in vedere rolul dolarului in sistemul financiar international si impactul economiei americane asupra mediului economic mondial, trebuie sa admitem ca Statele Unite au o responsabilitate speciala", a precizat Geithner.
La nivel mondial, guvernele au adoptat masuri pentru combaterea crizei financiare, masuri ce au "redus substantial riscul adancirii si prelungirii recesiunii", a spus Geithner.

Pareri impartite cu privire la revenirea economiei
Geithner nu este singurul care a anuntat recent ca economia mondiala ar putea reveni pe plus in urmatoarea perioada. Multimilionarul finantist George Soros declara la sfarsitul lui iunie ca cea mai grea perioada a crizei mondiale actuale s-a incheiat, explicand ca "aceasta nu se aseamana crizelor precedente, insa marcheaza sfarsitul unei ere". Totodata, Soros a recomandat ca "statul sa intervina, sa ofere garantii institutiilor financiare si sa ridice nivelul cheltuielilor guvernamentale", adaugand ca el a sustinut masurile anticriza adoptate de administratia Statelor Unite.
Economistii Brian S. Wesbury si Robert Stein vin sa confirme opinia lui Geithner, esti-mand pentru cea de-a doua jumatate a acestui an si pentru anul viitor o crestere economica de 4%, potrivit revistei Forbes. Ei sunt de parere ca si cei mai conservatori specialisti au schimbat in sens pozitiv previziunile de crestere ale economiei mondiale pentru urmatoarele 18 luni.
La polul opus, Warren Buffet, cel de-al doilea cel mai bogat om al planetei, estima la sfarsitul lunii trecute ca economia mondiala este inca instabila si, in particular, ca economia Statelor Unite nu "are un moment de revenire puternica", aceasta avand nevoie de timp pentru a se recupera.

Bursele ies din convalescenta
Bursele din intreaga lume au incheiat cel de-al doilea trimestru cu cele mai bune rezultate din ultimul deceniu. Indicele american de referinta S&P 500 a postat cea mai buna evolutie de dupa ultimul trimestru al lui 1998, urcand cu 15,2% in perioada aprilie-iunie. Dow Jones Industrial Average a castigat 11% in perioada aprilie-iunie, in timp ce indicele de referinta japonez Nikkei Stock Average 225 s-a apreciat cu 23%, iar indicele britanic FTSE 100 cu 8,2% in aceeasi perioada.

Petrolul se scumpeste
Pretul petrolului a inceput sa creasca usor, in ciuda temerilor care domina pietele, legate de starea consumului. La un an dupa atingerea nivelului istoric de 147 de dolari pe baril (105,4 euro), cotatia petrolului aproape s-a dublat fata de minimul de 32 de dolari (23 euro) pe baril inregistrat in decembrie 2008. La bursele din Asia, pretul petrolului a crescut ieri la 60,07 dolari (43,07 euro) pe baril, valoare in jurul careia cotatia a oscilat de altfel in ultima perioada.

 

Bancile americane revin pe profit
Bancile din Statele Unite au inregistrat o evolutie pozitiva in ultimele luni, in conditiile in care creditori precum JPMorgan, Goldman Sachs sau American Express s-au grabit sa se anunte pe lista bancilor care vor sa ramburseze imprumuturile acordate de guvernul american. O alta dovada ca sistemul bancar american incepe sa-si revina este si rezultatul financiar al bancii Goldman Sachs, care pe trimestrul al doilea a obtinut un profit de 3,44 mld. $.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO