Business Internaţional

Sub presiunea costurilor cerealelor, barurile din SUA au redus marimea paharelor de bere, dar nu si pretul

Sub presiunea costurilor cerealelor, barurile din SUA au redus marimea paharelor de bere, dar nu si pretul

Pentru a nu ridica foarte mult preturile, unele baruri si restaurante au inlocuit paharele de 16 uncii (470 ml) cu unele de 14 uncii (410 ml)

11.06.2008, 21:31 26

Pretul berii a urcat constant in ultimele luni in restaurantele si barurile din Statele Unite, in conditiile in care costurile pentru orz si hamei s-au apreciat semnificativ. Iar in aceasta situatie industra berii si-a redus ritmul de crestere, intrand in linie cu intreaga economie americana, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
Dar pentru a nu ridica foarte mult preturile, unele baruri si restaurante au inlocuit paharele de 16 uncii (470 ml) cu unele de 14 uncii (410 ml). In acelasi timp, din ce in ce mai multi clienti se plang ca barmanii pun din ce in ce mai putina bere in pahare, ingrosand stratul de spuma.
Doi dintre cei mai mari producatori de pahare pentru bere - Libey si Cardinal International - spun ca, in ultimul an, comenzile pentru pahare de dimensiuni mai mici au crescut constant. Iar intr-o asemenea situatie, consumatorii de bere au devenit din ce in ce mai atenti cata cantitate de bere primesc pentru fiecare dolar. Iar protestele potrivit carora "sunt inselati de catre barmani" nu au intarziat sa apara.
Jason Alstrom, fondatorul publicatiei BeerAdvocates, numeste acest fenomen al reducerii cantitatii de bere "mai mult pentru mai putin". "Se intampla pretutindeni", spune acesta. El ii sfatuieste pe cititorii revistei sale ca in momentul in care primesc o portie redusa "sa refuze pur si simplu sa plateasca nota".
Aceasta practica este foarte greu de dovedit, dar exista semne ca a devenit destul de raspandita. Romano's Macaroni Grill, de exemplu, foloseste pahare de 14 uncii cel putin in unele din localurile pe care le detine.
De asemenea, un barman al GameWork spune ca barul in care lucreaza foloseste pahare cu fundul ingrosat, adaugand ca "suntem invatati sa spunem clientilor ca acesta este un pint real". Pat Hart, vicepresedintele GameWork, spune insa ca politica dusa de companie este aceea de a folosi pahare de 16 uncii. In localul amintit mai sus, spune Hart, "exista posibilitatea sa fi fost comandate pahare de dimensiuni gresite".
Jeff Alworth, fondatorul Honest Pint Project, a cercetat mai multe locatii suspectate ca ar folosi pahare cu fundul ingrosat, strangand ulterior 400 de semnaturi pentru a forta autoritatile sa adopte o lege care sa admita doar folosirea paharelor de 16 uncii.
La un moment dat el chiar a postat pe site-ul sau lista localurilor care nu respecta standardele. Datorita plangerilor venite din partea acestora, el a fost nevoit sa inlocuiasca aceasta lista cu cea a barurilor si restaurantelor care nu au renuntat inca la paharul de 16 uncii.
Unele restaurante nu fac insa nici un secret din reducerea cantitatii de bere. Damon's Grill, de exemplu, a trecut de la paharele de 16 uncii la cele de 14 in urma cu doi ani fara a reduce in acelasi timp si pretul. "Clientii nostri nu isi doresc un pahar imens de bere", spune Tanny Feerer, vicepresedintele companiei. "Unul de 14 uncii este suficient", a adaugat el. In ultimii doi ani insa, restaurantele Damon's Grill nu au modificat pretul berii.
De asemenea, consumatorii de vin pot observa o modificare a paharelor in care sunt serviti in baruri si restaurante, spune Lee Spielman, director de vanzari la Cardinal International. Dupa cativa ani in care au folosit "recipiente supradimensionate", barurile si restaurantele incep sa primeasca plangeri din partea clientilor care au observat modificarile efectuate in ultima vreme. Si asta in conditiile in care multe localuri au inceput sa recurga la "paharele universale" - special concepute pentru vinuri.
Unii manageri de localuri resping insa vehement acuzatiile privind reducerea cantitatilor de bere comercializate. Craig McKellar de la Henry's Tavern, spune ca in interiorul barului se folosesc numai pahare de 16 uncii, neexcluzand insa posibilitatea ca din cand in cand sa se strecoare pahare mai mici, aduse cel mai probabil din exterior de catre clienti. "Dar asemenea cazuri sunt foarte rare", a tinut sa precizeze el.
Activistii pentru drepturile consumatorilor de bere iau in calcul si posibilitatea crearii unor abtibilduri care sa fie lipite pe ferestrele localurilor care folosesc inca paharele de 16 uncii. In acelasi timp, autoritatile din Oregon au declarat ca in 2009 ar putea recurge la o agentie care sa monitorizeze in ce masura restaurantele si barurile folosesc pinturi normale sau micsorate. Aceasta agentie ar urma sa fie subordonata departamentului pentru agricultura.
In Marea Britanie, de exemplu, Pintul Imperial (echivalentul a 19,2 uncii) este un standard stabilit prin lege inca de acum cateva secole. Legea prevede folosirea paharelor standard - care au inscriptionat cuvantul "Pint" si marca europeana "CE". De fapt aceste pahare au mai mult de 19,2 uncii, pentru ca spuma formata sa nu reduca din cantitatea de bere.
Iar in aceste conditii alta este preocuparea britanicilor - grosimea stratului de spuma. In acest sens, peste 23.000 de persoane au semnat o petitie prin intermediul careia cereau autoritatilor reglementarea si a acestui "mic detaliu".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO