Business Internaţional

Sub presiunea investitorilor, sistemul de calcul al Libor va fi modificat

11.06.2008, 19:50 23

Organizatia londoneza care calculeaza Libor va mari numarul bancilor incluse in esantionul folosit pentru stabilirea dobanzii interbancare, in acelasi timp demarand o noua cercetare care sa identifice nivelul dobanzii stabilit de catre tranzactiile de pe piata americana, se arata intr-un comunicat al asociatiei.
"Este un pas efectuat in directia corecta, dar cred ca este nevoie de mai mult pentru ca indicele Libor sa-si recapete acuratetea", a declarat Jan Misch, trader la Landesbank Baden-Wuerttemberg, cea mai mare banca germana de stat. "Deocamdata insa totul se bazeaza pe o activitate haotica", a adaugat el.
Asociatia bancherilor a suferit in ultimul timp o serie de presiuni pentru a modifica sistemul prin intermediul caruia este stabilita rata dobanzii interbancare, existand temerea ca o serie de institutii financiare au declarat rate ale dobanzii inferioare celor reale pentru a nu da impresia ca intampina dificultati in ceea ce priveste obtinerea finantarii.
In primul trimestru din 2007 diferenta dintre nivelul maxim si cel minim al indicelui Libor nu a depasit 0,02%, in timp ce in primele trei luni ale acestui an diferenta a urcat pana la 0,17%.
Rata dobanzii este stabilita zilnic de catre asociatia bancherilor, care efectueaza un sondaj in randul membrilor sai, incercand sa afle nivelul dobanzii percepute de fiecare pentru imprumuturi cu perioade de rambursare diferite: de la o zi la un an. In acelasi timp este masurat si nivelul dobanzii pentru imprumuturile acordate in diverse valute.
Media calculata de catre organizatie este facuta publica in fiecare zi la ora 11:30. Esantionul pe care se bazeaza sondajul este compus din saisprezece banci, dintre care trei americane.
Rata dobanzii Libor a intrat in atentia investitorilor in august anul trecut, cand bancile au devenit reticente in a-si acorda imprumuturi de teama expunerilor la piata americana a creditelor ipotecare riscante.
Rata dobanzii pentru imprumuturile cu perioada de rabursare de trei luni a depasit pe 20 august cu 2,4% nivelul randamentului obligatiunilor emise de trezoreria americana, inregistrandu-se astfel cea mai semnificativa diferenta din 1987 incoace.
Criza pietei de creditare a indicat foarte clar punctele slabe ale procesului de stabilire a indicelui Libor, considera Peter Hahn, cercetator la Cass Business School in Londra. Iar principala fisura a sistemului este reprezentata de faptul ca asociatia bancherilor face publice numele institutiilor participante la sondaj, dandu-le acestora un impuls de a declara rate mai scazute decat cele practicate in realitate.
Ultima data cand organizatia a revizuit sistemul de stabilire a ratei dobanzii interbancare a fost in 1998, in momentul in care deteriorarea conditiilor de creditare de pe piata japoneza a condus la o apreciere a dobanzilor pentru creditele in yeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO