Business Internaţional

Suedia este noua atractie pentru fondurile de investitii

Suedia este noua atractie pentru fondurile de investitii

Oamenii de afaceri importanti devin din ce in ce mai familiari cu orasul StockholmOamenii de afaceri importanti devin din ce in ce mai familiari cu orasul Stockholm

06.11.2006, 18:02 145

Daca frecventa conferintelor tinute pe tema unei anumite industrii este un indicator asupra a cat de "fierbinte" este un sector, investitiile cu capital privat trebuie sa fie un adevarat blockbuster in Suedia, din moment ce conferinte pe aceasta tema se tin aproape in fiecare luna, titreaza Financial Times.
Multi dintre oamenii de afaceri si fondurile de investitii ce vin din Europa si SUA pentru a participa la intalniri trebuie ca gasesc Suedia ca pe un loc foarte familiar, pe masura ce firmele de investitii cu capital privat se concentreaza destul de mult asupra ei.
Tara a fost printre primele din Europa care au dezvoltat o piata a fondurilor de investitii.
Are cea mai mare proportie a investitiilor de capital cu risc mare in comparatie cu produsul intern brut al oricarei tari europene si se plaseaza pe locul doi dupa valoarea capitalului privat investit.
Dar firmele straine au de infruntat competitori locali foarte puternici. Iar afacerile la nivel international au fost putine pana acum. Anterior acestui an, cea mai mare achizitie din Suedia a fost de doar 1,4 miliarde dolari.
Cu toate acestea, peisajul se schimba. Potrivit grupului de cercetare Thomson Financial, investitiile cu capital privat au crescut la 12,3 miliarde dolari anul acesta fata de 11,4 miliarde dolari in ultimii patru ani.
Si marimea afacerilor creste, cele mai mari achizitii suedeze luate dupa valoare au avut loc anul acesta.
In mai, puternica familie Wallenberg, prin intermediul companiei sale de holding Investor si al celei cu capital privat EQT, a finalizat preluarea Gambro, grupul de tehnologie medicala, intr-o afacere ce face nesemnificative restul tranzactiilor suedeze.
"Pe o astfel de piata nu exista nici un motiv pentru care cineva sa nu faca o afacere de sapte-opt milioane de euro anul urmator", spune David Bernanrd, sef al diviziei de investitii a Thomson Financial din Europa.
Inarmate cu fonduri record, companiile globale de investitii se afla in cautare de noi afaceri. Firme mari precum Carlyle sau Apax Partners isi fac simtita prezenta in Suedia.
Cativa factori ii atrag. Companiile suedeze sunt descrise ca avand lichiditati mari, fiind bine administrate, dar subevaluate. Sunt multe corporatii mari care vor sa scape de afacerile ce nu tin de principalul lor domeniu de activitate. Luna aceasta, Atlas Copco, firma producatoare de uilaje grele, a vandut cea mai mare parte din sediile americane ale firmelor de inchirieri de echipamente de constructii firmelor Riplewood si Oak Hill Capital pentru 3,8 miliarde dolari. Mediul deschis si bine reglementat al tarii permite finalizarea afacerilor in trei saptamani, comparativ cu durata de trei luni din celelalte tari europene si SUA.
Dar sa faci rost de afaceri in Suedia nu e chiar atat de usor. Firmele straine trebuie sa concureze cu un grup de companii locale sofisticate precum EQT, Nordic Capital si Industri Kapital, care au dominat piata in deceniul trecut. Multe dintre companiile suedeze sunt controlate inca de familii sau de fonduri mari de pensii, care prefera de obicei cumparatorii care au cunostinte asupra pietei locale si planuri de investitii pe termen lung, mai degraba decat investitorii pe termen scurt.
In ciuda reputatiei cosmopolite a Suediei, exista si o problema culturala. Adam Green, partener la firma de avocatura Mannheimer Swartling, spune ca Suedia are propriul stil de a negocia afacerile, lucru pe care cumparatorii straini il cam uita. Companiilor suedeze nu le place tocmeala si nu apreciaza agresivitatea.
"Au fost situatii cand am avut nevoie de o perioada de calmare pentru a ne retrage si pentru a ne gandi la aspectul cultural inainte de a continua", spune Green.
Dar companiile straine reusesc sa se strecoare cumva. Unele firme s-au aliat cu rivalii locali pentru a castiga afacerile.
Apax si-a unit fortele luna trecuta cu Nordin Capital pentru a prelua grupul de asigurari medicale Capio pentru 2,3 miliarde dolari.
"Vom vedea mai multe colaborari intre suedezi si straini cu scopul de a maximiza cunostintele locale si potentialul financiar pe masura ce afacerile devin din ce in ce mai mari", spune Bernard, de la Thomson Financial. Din ce in ce mai multe companii sudeze opteaza pentru a scoate la licitatie propriile afaceri, facand ca accesul sa fie mai usor pentru fondurile straine.
Dar atat firmele locale cat si cele straine se confrunta cu o problema, cresterea preturilor. Thomas Lindstrom, sef al companiei imobiliare Carlyle Nordic, spune ca potentialul firmelor de investitii private in Suedia care "vor doar sa cumpere ieftin si apoi sa vanda" scade din cauza tranzactiilor din ce in ce mai scumpe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO