Business Internaţional

Suferinţa sectorului imobiliar comercial se adânceşte

Suferinţa sectorului imobiliar comercial se adânceşte

Autor: Catalina Apostoiu

10.07.2023, 00:05 2719

Pieţele proprietăţilor comerciale din întreaga Europă sunt blocate în condiţiile în care cumpărătorii şi vânzătorii nu reuşesc să se pună de acord cu privire la preţuri, scrie Bloomberg.

Scumpirea creditului a împins în sus costurile de finanţare, deter­minându-i pe potenţialii investitori în sector să ceară randamente mai mari. La rândul lor, proprietarii nu sunt dispuşi să ofere discounturi majore.

În Germania, piaţa proprietăţilor comerciale a plonjat la cel mai scăzut nivel din 2017 cel puţin, un ultim semn al turbulenţelor provocate de creşterea dobânzilor. Volumul tran­zacţiilor pe prima jumătate a acestui an a scăzut cu 50% faţă de semestrul anterior, la 14,9 miliarde de euro, relevă datele JLL. Nivelul s-a situat cu aproximativ două treimi sub media ultimilor cinci ani.

Tendinţa din Germania reflectă situaţii similare din ţări ca Suedia, Irlanda şi UK.

Siguranţa privitoare la calea viitoare a dobânzilor ar putea ajuta piaţa să se repună în mişcare.

Volu­mele vor rămâne probabil la un nivel scăzut pentru restul anului din moment ce economia germană slăbită va oferi un impuls scăzut sau chiar zero industriei imobiliare, anticipează analiştii BNP.

În Franţa, declinul investiţiilor în sectorul imobiliar comercial a accelerat în trimestrul al doilea, cu temerile privind sectorul intensi­ficându-se pe fondul creşterii continue a dobânzilor.

Tranzacţiile totale pentru proprietăţi inclu­zând birouri, spaţii de retail şi depozite au scăzut cu 61% faţă de perioada similară a anului trecut, la 2,5 miliarde de euro, cel mai redus nivel din cel puţin trei ani, relevă un raport al Immostat.

Este al treilea declin trimestrial consecutiv după scăderi de 35% şi 52% în trimestrele ante­rioare.

Investiţiile din zona Parisului s-au redus de asemenea cu 61%, la 1,8 miliarde de euro, preţurile continuând să scadă.

În SUA, băncile mai mici, regionale, sunt îndeosebi vulnerabile faţă de declinul sectorului în condiţiile în care acestea şi-au crescut creditarea pentru acesta chiar în momentul în care dobânzile au început să urce.

Sectorul imobiliar comercial al SUA se va redresa într-un ritm dureros de lent în contextul în care clădirile de birouri nu mai sunt la modă, a avertizat recent Kiran Raichura, economist la Capital Economics, potrivit Business Insider.

Acesta susţine că valorile birourilor nu vor reveni probabil la vârfuri până în 2040 din cauza tendinţei în creştere a muncii de la distanţă şi a dobânzilor ridicate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO