Business Internaţional

Susţinătorii lui Julian Assange au format un lanţ uman în faţa parlamentului britanic

Susţinătorii lui Julian Assange au format un lanţ uman...

Autor: Iulian Moşneagu

08.10.2022, 22:35 47

Susţinătorii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au format sâmbătă un lanţ uman în faţa parlamentului britanic pentru a cere să se pună capăt încercării Statelor Unite ale Americii de a-l extrăda pentru a fi judecat.

Sute de protestatari, printre care şi Jeremy Corbyn, fostul lider al Partidului Laburist, s-au adunat într-un şir care s-a întins din perimetrul parlamentului şi a trecut peste podul Westminster până pe cealaltă parte a Tamisei, scrie Reuters.

Stella Assange, care este căsătorită cu activistul de origine australiană, a declarat că guvernul britanic ar trebui să vorbească cu autorităţile din SUA pentru a pune capăt ofertei de extrădare care a fost lansată în 2019.

„A durat deja trei ani şi jumătate. Este o pată pe Regatul Unit şi este o pată pe administraţia Biden", a spus ea.

Assange, în vârstă de 51 de ani, este cercetat de autorităţile americane pentru 18 capete de acuzare, printre care şi o acuzaţie de spionaj, în legătură cu publicarea de către WikiLeaks a unor documente militare şi telegrame diplomatice confidenţiale ale SUA.

Washingtonul spune că acesta a pus vieţi în pericol. Susţinătorii săi spun că a fost acuzat pentru că a expus neregulile comise de SUA în conflictele din Afganistan şi Irak.

Echipa de avocaţi a lui Assange a depus un recurs la Înalta Curte britanică împotriva deciziei Londrei de a-l extrăda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO