Business Internaţional

Sustinerea rublei a costat Rusia 31 mld. $

Sustinerea rublei a costat Rusia 31 mld. $

Banca centrala cumpara si vinde valuta pentru a mentine rubla intr-o banda de tranzactionare raportata la un cos dolar-euro

30.10.2008, 17:49 14

Rezervele internationale ale Rusiei s-au redus cu 31 miliarde de dolari (24 mld. euro) saptamana trecuta, cea mai pronuntata scadere de la inceputul anului, dupa ce banca centrala a vandut valuta pentru a sustine rubla, iar moneda euro s-a depreciat in raport cu dolarul, scrie Bloomberg.

Valoarea rezervelor s-a redus la 484,7 miliarde de dolari in saptamana incheiata pe 24 octombrie, cel mai scazut nivel de la sfarsitul lunii ianuarie, dupa un declin de 14,9 miliarde de dolari consemnat in saptamana anterioara, a anuntat banca centrala a Rusiei.
"Au existat interventii semnificative saptamana trecuta", a declarat Evgheni Nadorsin, senior economist in cadrul Trust Investment Bank din Moscova.
Citigroup si Goldman Sachs se asteapta ca rubla sa se depreciere cu pana la 5% anul viitor, in conditiile in care pretul petrolului aflat in scadere va eroda excedentul de cont curent de 91,2 miliarde de dolari al Rusiei. Banca centrala cumpara si vinde valuta pentru a mentine rubla intr-o banda de tranzactionare raportata la un cos dolar-euro, in scopul limitarii impactului fluctuatiilor cursului valutar asupra economiei.
Investitorii au retras aproximativ 111 miliarde de dolari din Rusia de la inceputul lunii august, estimeaza BNP Paribas, pe fondul scaderii preturilor la marfuri, conflictului cu Georgia si crizei de pe pietele globale de capital.
"Rubla este o moneda stabila, iar banca centrala detine suficiente rezerve pentru a reduce oscilatiile ratei de schimb", a declarat Arkadi Dvorkovich, consilierul pe probleme economice al presedintelui rus Dmitri Medvedev. O depreciere a rublei "nu se va produce", iar speculatorii "se insala", a declarat el. Estimarea bancii centrale privitoare la nivelul rezervelor la sfarsitul acestui an indica 547 de miliarde de dolari.
Aproape 47% din rezerve erau exprimate in dolari, 42% in euro, 10% in lire sterline si 1% in yeni, conform celor mai recente date. Conform politicii sale, banca centrala nu face comentarii pe marginea activitatilor sale zilnice de pe piata valutara.
Banca centrala estimeaza ca rezervele Rusiei vor scadea cu 4 miliarde de dolari anul viitor pentru ca excedentul comercial al tarii va inregistra probabil un declin semnificativ pe fondul crizei financiare globale. Estimarile anterioare indicau o crestere cuprinsa intre 58,9 miliarde de doalri si 120,5 miliarde de dolari in 2009.
China detine cele mai mari rezerve valutare din lume, cu 1.900 de miliarde $ pe 30 septembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO