Business Internaţional

Sute de bancheri UBS ar putea rămâne fără bonusuri din cauza fraudei de 2 mld. dolari

Sute de bancheri UBS ar putea rămâne fără bonusuri din cauza fraudei de 2 mld. dolari

Autor: Marius Oncu - Mediafax

16.09.2011, 13:40 817

Sute de bancheri ai UBS ar putea rămâne fără bonusuri în acest an, din cauza pierderilor de două miliarde de dolari cauzate de tranzacţiile neautorizate ale unui trader al grupului elveţian, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Kweku Adoboli, trader la UBS Londra, se află încă în custodia poliţiei, după ce a fost arestat joi dimineaţa sub suspiciunea de fraudă.

Chiar dacă UBS are suficient capital pentru a suporta impactul financiar al pierderii de două miliarde de dolari, o astfel de lovitură ar putea însemna că divizia de investment banking nu va raporta profit în acest an.

În prima jumătate a anului, operaţiunile de investment banking ale UBS au raportat un profit înainte de impozitare de 1,2 miliarde de franci elveţieni (1,37 miliarde de dolari). Frauda, despre care UBS a anunţat că ar putea împinge întregul grup pe pierderi în trimestrul al treilea, înseamnă că divizia de investment banking are un deficit de 650 de milioane de dolari.

Dacă divizia nu reuşeşte să obţină profit în acest an, ar putea fi invocată o prevedere din contractele bancherilor, care permite grupului să plătească bonusuri substanţiale reduse sau chiar zero angajaţilor ale căror prime sunt legate de profitabilitatea operaţiunilor de investment banking pe ansamblu, consideră analiştii.

De la începutul anului, UBS a alocat 3,4 miliarde de franci elveţieni (3,9 miliarde de dolari) pentru bonusurile şi salariile angajaţilor din investment banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO