Business Internaţional

Talentele merg in nord

18.02.2004, 00:00 7



Tarile nordice au capacitatea de a-i atrage pe cei mai talentati angajati din intreaga lume, oferindu-le posibilitatea de a lucra intr-un mediu competitiv, se arata intr-un raport citat de Financial Times.



In raport se sugereaza ca aceste tari ar putea devansa Statele Unite si "vechea Europa" din punct de vedere al puterii economice, putand deveni "magneti ai talentului" in cazul imigrantilor cu spirit inovativ ce se confrunta cu politicile foarte dure ale Statelor Unite privitoare la imigrare.



"Cele mai competitive pe viitor vor fi tarile capabile sa atraga oameni creativi pe plan global," a declarat Richard Florida, profesor in cadrul Carnegie Mellon University din Pittsburgh, ce a efectuat un studiu similar in Statele Unite.



Evaluand "creativitatea" tarilor membre ale Uniunii Europene, profesorul Florida si colegii sai Irene Tinagli au descoperit faptul ca Suedia este cel mai "creativr" spatiu din Europa, devansand Statele Unite din acest punct de vedere. Suedia este urmata de Finlanda, Olanda si Danemarca.



Evaluarile cuprinse in raportul respectiv se bazeaza pe "cei trei T ai cresterii economice": talent, tehnologie si toleranta, elemente ce, sustin autorii studiului, indica potentialul creator al unei tari, avand o stransa legatura cu cresterea economica.



Studiul atribuie potentialul creativ al tarilor nordice caracterului deschis al politicilor lor generale legate de imigrare, atitudinilor liberale, cat si utilizarii pe scara larga a limbii engleze.



Conform aceluiasi raport, capacitatea unei tari de a prospera pe fondul economiei globale depinde din ce in ce mai mult de capacitatea acesteia de a atrage si pastra oameni creativi si nu neaparat de comert si fluxul de capital. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO