Business Internaţional

Tarile din Est sunt gata sa mearga mai departe fara FMI

Tarile din Est sunt gata sa mearga mai departe fara FMI
01.04.2010, 23:14 19

O serie de state din Europa Centrala si de Est au inceput sarenunte la liniile de credit pe care le-au contractat de la FondulMonetar International (FMI), semn ca acestea incep sa isi revinadin criza.
Serbia a anuntat ca va accesa doar jumatate din cea de-a patratransa, in valoare de 360 mil. euro, din imprumutul de aproape 3mld. euro acordat de institutia cu sediul la Washington, iarguvernul de la Varsovia ar putea renunta la extinderea linieiflexibile de credit primite din partea FMI, potrivit banciicentrale poloneze.
In cazul Ungariei, FMI a convenit plata unei transe de 3,2 mld.dolari (2,4 mld. euro) din programul de imprumut de 16 mld. dolariincheiat cu aceasta tara, scrie agentia de presa Thomson Reuters.Fondul a anuntat insa ca Ungaria nu intentioneaza sa utilizezeaceasta transa, remarcand increderea sporita a investitorilor ineconomia tarii.
Mai mult, Cehia a devenit creditor al FMI, dupa ce institutiainternationala a semnat un acord prin care banca centrala ceha iiva imprumuta pana la 1,03 mld. euro, fondurile urmand sa fiefolosite pentru a spori capacitatea de creditare a FMI, scrie RTTNews.
Exista si tari care par a fi in continuare depedente de FMI,printre care se numara Belarus, Ucraina si Romania. Niciunul dintrecele trei state nu este pregatit sa renunte la colaborarea cuFondul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO