Business Internaţional

Tarile din Europa de Est revin la vechile obiceiuri din perioada comunista, orientandu-se spre productia energetica nucleara

Tarile din Europa de Est revin la vechile obiceiuri din perioada comunista, orientandu-se spre productia energetica nucleara

Pentru Europa de Est, o revenire la energia nucleara ar oferi o modalitate de diminuare a dependentei de gazul natural si petrolul importat din Rusia( FOTO: Reuters)

12.11.2008, 15:48 71

Interesul pentru energia nucleara intr-o regiune unde se inregistreaza presiuni intense de la nivelul Uniunii Europene pentru inchiderea uzinelor de generatie veche care prezinta nesiguranta coincide cu dezbaterile din cateva tari vest-europene, unde guvernele fac front comun pentru a gasi oportunitati de generare a energiei in contextul schimbarilor climatice, scrie International Herald Tribune.

Chiar si in Germania, unde opinia publica s-a opus in mod traditional energiei nucleare, coalitia guvernamentala a cancelarului Angela Merkel isi reevalueaza decizia de inchidere treptata a uzinelor nucleare din tara.
Pentru Europa de Est, o revenire la energia nucleara ar oferi o modalitate de diminuare a dependentei de gazul natural si petrolul importat din Rusia. In pofida devastatorului accident nuclear provocat de reactorul de la centrala atomoelectrica de la Cernobil, Ucraina, in 1986, guvernele din Lituania, Romania, Bulgaria si Slovacia au inceput sa-si renoveze centralele nucleare vechi sau sa construiasca unele noi.
"Exista un interes puternic si un progres tangibil referitor la planurile de construire a unor noi uzine energetice in statele din Europa de Est", a declarat Vince Novak, director al departamentului de siguranta nucleara din cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, institutie ce a fost creata la inceputul anilor '90 pentru a sprijini tranzitia tarilor din estul si centrul Europei catre economia de piata.
Chiar de la infiintarea sa, prioritatea pentru expertii bancii in energie nucleara a fost sa se asigure ca uzinele nucleare din regiune indeplinesc standarde de siguranta stricte.
"Ne concentram asupra unei conditii necesare revitalizarii sectorului energetic nuclear: siguranta", a precizat Novak. "Pledam pentru siguranta nucleara, inlaturarea reactoarelor sovietice de generatie veche, administrarea securizata a deseurilor nucleare si a carburantilor utilizati. Acestea sunt conditiile esentiale."
Insa ideea utilizarii puterii nucleare pentru a ameliora siguranta energetica a generat critici aspre la adresa guvernelor din partea sustinatorilor surselor de energie regenerabila. Opozantii sugereaza ca guvernele recurg la optiunea cel mai simplu de aplicat si anume energia nucleara, in loc sa ia masuri pentru incurajarea eficientei energetice, reducerea risipei si promovarea surselor regenerabile de energie.
"Lobby-ul ce se face la nivelul deciziilor cu privire la sectorul nuclear este foarte puternic in tara noastra", a afirmat Akeksandras Paulauskas, director executiv al Asociatiei lituaniene a Energiei Eoliene, "dar si in alte tari din regiune".
"Luand in considerare pozitia noastra geografica, am putea produce cantitati credibile de energie utilizand vantul din Marea Baltica. Insa nu exista o sustinere politica care sa promoveze aceasta oportunitate."
Cinci proiecte de ferme eoliene in largul marii au fost aprobate recent de autoritatile locale din orasul-port Klaipeda, situat in Lituania. Insa guvernul continua cu planurile de construire a unei centrale nucleare in nord-estul Lituaniei, la Ignalina, care va inlocui reactoarele sovietice. Unul dintre reactoare a fost inchis in 2004 sub presiunile venite din partea Uniunii Europene, in timp ce altul este programat sa fie inchis la sfarsitul anului viitor.
Ideea initiala din spatele proiectului Ignalina-2 a fost nu numai de furnizare a electricitatii pentru Lituania, dar si pentru statele vecine precum Polonia, Estonia si Letonia. Divergentele legate de alocarea energiei si de apartenenta uzinei au condus la abandonarea incercarii ambitioase de cooperare regionala. Guvernul lituanian spera in prezent sa construiasca o centrala care sa serveasca propriilor nevoi, in pofida costurilor ridicate.
Concomitent, in centrul Europei guvernul ceh a facut din extinderea nucleara un element crucial al politicii energetice. Tara dispune deja de sase reactoare, care genereaza o treime din electricitatea necesara. Potrivit companiei cehe de electricitate CEZ, care detine centralele, vor mai fi construite inca doua reactoare, unul dintre ele inlocuind dupa 2020 o unitate deja existenta la Dukovany, in sudul tarii.
De asemenea, Slovacia isi extinde capacitatile nucleare, dupa ce a fost presata sa inchida doua dintre reactoarele cu risc ridicat de la centrala din Bohunice ca preconditie pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din acest motiv, Slovacia a devenit importator energetic. Pentru a anula efectul, guvernul slovac a decis anul trecut sa construiasca inca doua noi reactoare la centrala de la Muchovce, operationale incepand cu 2013.
Ungaria nu are in prezent planuri de construire a unor noi centrale, insa guvernul a aprobat extinderea duratei de functionare cu 20 de ani a celor patru reactoare de la centrala Paks din centrul tarii.
In Romania, exista doua reactoare care produc o cincime din energia necesara tarii, cel de-al doilea reactor incepand sa functioneze din mai 2007.
Insa poate cel mai controversat program nuclear de extindere se contureaza in Bulgaria. Uniunea Europeana a oferit compensatii de 550 de milioane de euro (700 de milioane de dolari) pentru inchiderea in 2006 a patru reactoare cu risc ridicat la Kozlodui. Masura a reprezentat o conditie esentiala pentru aderarea tarii la Uniune in ianuarie 2007.
Cele doua reactoare inca existente in Bulgaria furnizeaza aproximativ 35% din electricitatea necesara statului. Insa pentru a inlocui reactoarele desfiintate, guvernul vrea sa construiasca o a doua centrala nucleara la Belene, pe Dunare.
In pofida interesului asupra reactoarelor sovietice, unii experti bulgari in domeniul energiei, inclusiv Ognyan Minchev, director bulgar al Consiliului European pentru Relatii Internationale, au afirmat ca Uniunea Europeana nu ar fi trebuit sa insiste niciodata asupra desfiintarilor de reactoare.
"Lobby-urile pe probleme de mediu din Franta si Germania s-au unit pentru a forta inchiderea partiala a centralei de la Kozlodui", a declarat Minchev. "Este devastator pentru Bulgaria. Obisnuiam sa exportam energie catre alte tari balcanice. Am fost lasati fara acoperire dupa ce guvernul a inchis o parte din reactoare. Din acest motiv, in prezent se construieste o noua uzina nucleara la Belene."
Totusi, Minchev a recunoscut ca nu toate chestiunile legate de energia nucleara au fost clarificate. "Lobby-ul pentru energia nucleara este foarte puternic la noi, iar guvernul nu este interesat sa ia in considerare alte optiuni. In mod special, punctele cele mai importante legate de deseurile nucleare nu sunt discutate niciodata", a conchis Minchev.
 
Europa de Est si energia atomica
 
  • In pofida devastatorului accident nuclear provocat de reactorul de la centrala atomoelectrica de la Cernobil, Ucraina, in 1986, guvernele din Lituania, Romania, Bulgaria si Slovacia au inceput sa-si renoveze centralele nucleare vechi sau sa construiasca unele noi.
  • In Romania, exista doua reactoare care produc o cincime din energia necesara tarii.
  • Slovacia isi extinde capacitatile nucleare, dupa ce a fost presata sa inchida doua dintre reactoarele cu risc ridicat de la centrala din Bohunice ca preconditie pentru aderarea la UE.
  • Cele doua reactoare inca existente in Bulgaria furnizeaza aproximativ 35% din electricitatea necesara statului, dar pentru a inlocui reactoarele desfintate, guvernul vrea sa construiasca o a doua centrala nucleara la Belene, pe Dunare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO