Business Internaţional

Tarile emergente inunda piata cu obligatiuni

Tarile emergente inunda piata cu obligatiuni
27.07.2009, 17:07 30

Volumul de obligatiuni emise de statele emergente a ajuns la un nivel record, pe fondul apetitului crescut al investitorilor in cautare de operatiuni cu un grad sporit de risc care aleg obligatiunile datorita randamentelor mai mari ale acestora, scrie Financial Times.

Cresterea numarului de emisiuni de obligatiuni din acest an, pana la cel mai ridicat nivel de dupa 1962, reprezinta un semn incurajator pentru economia mondiala, dupa ce pana in urma cu cateva luni activitatea de pe pietele de obligatiuni ale statelor emergente a fost paralizata.

Lipsa de activitate de pe pietele de obligatiuni a ingreunat situatia pentru guverne si companii, in special pentru cele din Europa de Est afectate de inasprirea conditiilor de creditare si care aveau nevoie sa isi refinanteze datoria.

 

Mai bine ca inainte de criza

Volumul de obligatiuni emise de catre tarile emergente a crescut de la inceputul anului pana la 352 mld. dolari (248 mld. euro), potrivit agentiei de presa Thomson Reuters, in urcare cu 45% comparativ cu aceeasi perioada a lui 2007, inainte de izbucnirea actualei crize financiare. Iulie, in mod obisnuit o luna in care activitatea este mai slaba deoarece investitorii aleg sa mearga in concediu, a fost a doua luna dupa volumul de noi obligatiuni emise, care s-a ridicat la 60 mld. dolari (42 mld. euro).

China a fost cel mai important emitent de obligatiuni in aceasta luna, insa nici alte state precum Polonia si Ungaria nu au ramas in urma.

 

Ungaria merge pe finantarea pe piata

Ungaria, care a fost nevoita in octombrie 2008 sa apeleze la Fondul Monetar International pentru sprijin financiar, a lansat in aceasta luna prima emisiune internationala de obligatiuni de dupa iunie 2008. Bancherii au spus ca investitorii au fost atrasi in principal de cresterea randamentelor. Ungaria a vandut investitorilor straini obligatiuni si a profitat de evolutia pozitiva a pietei obligatiunilor pentru a imprumuta un miliard de euro.

Investitorii au cerut titluri in valoare de 2,9 miliarde de euro, de aproape cinci ori mai mult fata de cele 500 milioane de euro pe care guvernul estima sa le obtina, potrivit ministrului finantelor Peter Oszko.

Guvernul a atras cumparatorii oferindu-le randamente de 6,79% pentru titlurile la cinci ani, randamente superioare celor oferite la eurobondurile cu scadenta in mai 2014, de 5,9%.

Randamentele pe pietele de obligatiuni ale statelor emergente, masurate de indicele Embi calculat de JPMorgan, sunt cu aproape 2% peste acelea oferite pentru obligatiunile emise de companiile americane cotate cu calificativul A.

Polonia este atractiva, in pofida problemelor bugetare

Polonia, cotata cu calificativul A, ofera investitorilor randamente cu 1% peste cele oferite de companiile cotate cu acelasi calificativ, cum este cazul Oracle, grupul american ce activeaza in sectorul IT. Polonia a vandut in aceasta luna obligatiuni in valoare de 2 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro), mai mult de jumatate dintre investitori fiind rezidenti ai Statelor Unite. Statul polonez ar putea realiza o noua emisiune de obligatiuni denominate in dolari in urmatoarele saptamani, datorita cererii puternice din partea investitorilor, in pofida ingrijorarilor privind problemele bugetare ale statului, potrivit lui Dominik Radziwill, ministrul de finante adjunct.

Bryan Pascoe, presedintele departamentului de credite sindicalizate in cadrul HSBC, a spus ca "desi spreadul obligatiunilor de pe pietele emergenete (diferenta dintre randamentele a doua obligatiuni cotate diferit de agentiile de rating, cel mai adesea, o obligatiune emisa de corporatii si o obligatiune emisa de stat - n. red.) s-a micsorat, ele inca ofera mai mult comparativ cu spreadurile corporatiste de pe pietele dezvoltate".

Alti emitenti importanti in aceasta luna au fost Brazilia, Coreea de Sud, Rusia si unele state din Golf.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO