Business Internaţional

Tarile emergente se imprumuta mai ieftin

28.01.2009, 17:00 15

Costurile de creditare ale Rusiei au coborat la minimul ultimelor zece saptamani, conducand declinul randamentelor obligatiunilor emise de statele emergente, pe fondul eforturilor guvernamentale de a stimula cresterea economica, masuri ce incurajeaza investitorii sa isi asume riscuri sporite, scrie Bloomberg.

Investitorii par mai dispusi sa se indrepte catre obligatiuni emise de statele in curs de dezvoltare, diferenta intre randamentele acestora si cele ale obligatiunilor Trezoreriei americane scazand cu 1,2%, pana la 6,46%, conform bancii americane JP Morgan.
"S-a remarcat o usoara apreciere a apetitului pentru risc, pe fondul incercarilor internationale de a salva firmele ce se confrunta cu probleme", a spus Caroline Blyth, strateg pe pietele emergente la Informa Global Markets din Londra.
O relaxare a conditiilor de creditare la inceputul acestei luni a incurajat unele guverne ale statelor emergente sa revina pe piata internationala a obligatiunilor, ridicand nivelul increderii ca statele emergente vor reusi sa isi refinanteze datoriile.
Brazilia, Columbia, Filipine si Turcia au vandut obligatiuni internationale, dupa ce diferenta de randament intre acestea si titlurile de stat americane a atins minimul ultimelor 8 saptamani pe 6 ianuarie. Ministrul ceh de finante a declarat ca ar putea emite euro-obligatiuni in situatia in care conditiile pietei se arata favorabile. Polonia a reusit saptamana trecuta sa gaseasca cumparatori pentru obligatiuni emise pe cinci ani, in valoare de 1 mld. euro.
"Aversiunea fata de risc si-a pierdut din putere pentru moment si nu pare ca astazi are forta necesara pentru a reveni pe pozitie", a spus Daragh Maher, vicepresedintele diviziei de strategie a schimburilor externe globale la Calyon, Londra.
Actiunile companiilor din Rusia au crescut pentru a doua zi in aceasta saptamana, indicele Micex apreciindu-se cu 1,1% pe fondul acestei evolutii, in cadrul sedintei de tranzactionare de la Moscova. Indicele MSCI al pietelor emergente ce cuprinde 23 de state in dezvoltare a castigat la randul sau 1,6%, recordul ultimelor 7 zile de tranzactionare. Indicele ISE National 100 din Turcia a condus plutonul cresterilor, fiind in urcare cu 2,6%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO