Business Internaţional

Tarile emergente vor fi nevoite sa isi suplimenteze rezervele valutare cu 630 mld. euro

29.07.2009, 16:46 23

Statele emergente, cu exceptia Chinei si a producatorilor de petrol, vor avea nevoie, in urmatorii cinci ani, de rezerve valutare de 400-900 de miliarde de dolari (280-630 mld. euro), in conditiile in care economiile se vor reface dupa criza financiara, potrivit Fondului Monetar International (FMI), scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Pentru urmatorii zece ani, FMI anticipeaza ca necesarul de rezerve valutare al unui grup format din 118 state emergente, cu exceptia Chinei si a producatorilor de petrol, ar putea fi de 1.300-2.000 de miliarde de dolari (910-1.400 mld. euro).

"Este posibil ca si cererea pentru rezervele valutare sa depaseasca estimarile", potrivit Fondului, care a luat in calcul, la efectuarea previziunii, ca nu vor avea loc scaderi ale volumului de fonduri detinute de state dupa 2009.

 

Dupa criza isi intaresc apararea

Intr-un raport al Fondului se arata ca, la iesirea din criza, multe tari ar putea dori sa isi majoreze rezervele si mijloacele de protectie, avand in vedere ca astfel de crize au caracter ciclic.

Conducerea FMI a propus alocarea unor drepturi speciale de tragere in valoare de 250 de miliarde de dolari (175 mld. euro), care sa permita celor 186 de state membre ale institutiei financiare sa isi majoreze nivelul de lichiditati disponibile.

Propunerea a fost aprobata de conducerea FMI la 20 iulie, iar alocarea ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii august, in urma unui vot al statelor membre.

Potrivit raportului, rezervele valutare ale statelor au scazut considerabil, intrucat guvernele au incercat sa protejeze economiile de impactul crizei financiare si de recesiune. Mai multe tari au vandut din rezerve pentru a ridica nivelul lichiditatilor in valuta, in timp ce altele au creat facilitati in moneda straina pentru a sustine sectorul privat sa faca fata crizei mondiale a creditelor si reducerii fluxului de capital privat.

 

Fluxuri de capital mai mici

Fondul considera ca intrarile de capital privat net in tarile in curs de dezvoltare se vor reduce cu 100 de miliarde de dolari (70 mld. euro) in 2009. "Riscurile care ameninta fluxurile de capital se vor mentine pana in momentul in care pietele financiare se vor stabiliza, ceea ce ar putea dura", potrivit Fondului.

Institutia internationala a publicat la inceputul lunii un raport despre economia mondiala, in care anunta ca evolutiile economice difera substantial intre tari, insa multe dintre statele emergente au fost afectate de criza globala financiara, in conditiile in care fluxurile de capital si-au inversat directiile, iar exporturile de bunuri de larg consum au scazut pronuntat.

Politicile macroeconomice adoptate de statele emergente trebuie sa instituie o balanta echilibrata intre "necesitatea de a sustine cererea de consum si riscurile de exacerbare a fluxurilor de capital si de subminare a sustenabilitatii fiscale", conform indicatiilor prezente in raportul FMI.

"Din moment ce presiunile inflationiste incep sa se relaxeze, bancile centrale ar trebui sa reduca dobanzile de referinta cu prudenta pentru a evita o ajustare haotica a cursurilor de schimb valutar", se arata in continuarea raportului.

Totodata, FMI a recomandat ca economiile emergente sa evalueze in mod coerent stabilitatea sistemelor bancare, in special a segmentelor importante din sectorul corporate care intampina dificultati in rambursarea creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO