Business Internaţional

Tarile europene indisciplinate fiscal vor fi pedepsite

23.05.2010, 23:05 13

Ministrii de finante ai tarilor membre ale UE s-au angajat sainaspreasca sanctiunile impuse tarilor cu un nivel ridicat aldeficitului bugetar si au exclus instituirea unui mecanism pentrusalvarea tarilor aflate in situatia de a intra in incapacitate deplata, spunand ca niciunei tari membre a zonei euro nu i se vapermite sa nu-si onoreze datoriile, scrie Bloomberg.

Dupa angajarea unei sume de pana la 860 de miliarde de euro (unmecanism paneuropean de stabilizare de 750 mld. euro si ajutoruldat Greciei de 110 mld. euro) pentru stoparea unei crize europene adatoriilor suverane, ministrii s-au angajat sa intareasca sistemulde penalitati impuse tarilor cu deficite ridicate.

Sanctiuni atat financiare, cat si nonfinanciare sunt luate inconsiderare pentru tarile care incalca in mod repetat limita dedeficit bugetar de 3% din PIB, a declarat Herman Van Rompuy,presedintele UE.

Conform Pactului de Stabilitate si Crestere, tarilor cu deficitece depasesc limita de 3% din PIB li se impun amenzi de pana la 0,5%din PIB daca nu-si pun bugetul in ordine. Nicio tara nu a fostamendata in cei 11 ani de la introducerea monedei euro. Germania siFranta s-au aliat in 2005 pentru a dilua regulile dupa ce audepasit limitele trei ani la rand.

Grecia, care a declansat criza acumuland un deficit de 13,6% dinPIB anul trecut, a anuntat ca va face parte dintr-un front care seopune propunerilor initiate de Germania de a retrage tarilor cudeficite ridicate dreptul de a vota cu privire la unele decizii UE.Pe langa drepturile de vot, tarile ce incalca regulile ar puteapierde si fonduri ale UE.

Obiectivul priveste inaintarea unor propuneri legislative panain luna octombrie, oficialii UE nestabilind nici un fel de termenlimita cu privire la punerea schimbarilor de politica in practica.Unele propuneri ar putea necesita o revizuire a tratatelor UE.

Germania a fost singura tara care a vorbit de necesitateaadoparii unei proceduri pentru cazurile de default, "numai intr-uncontext pe termen lung", iar "pe termen scurt nimeni nu a propus oastfel de schema", a declarat Van Rompuy.

Propunerile Comisiei Europene ar conduce in acelasi timp la ocoordonare sporita in decursul procesului de stabilire a bugetuluide catre fiecare tara si ar extinde amenintarea impunerii desanctiuni si asupra tarilor care nu-si echilibreaza bugetele in"vremuri economice favorabile".

Propunerea ministrului slovac de finante Jan Pociatek deimpunere a sanctiunii supreme, de excludere din zona euro a tarilorcare incalca in mod repetat limita de deficit, nu a fostagreata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO