Business Internaţional

Ţările se bat în coduri fiscale, dar sunt taxele factorul determinant al competitivităţii economice?

Ţările se bat în coduri fiscale, dar sunt taxele...

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2018, 00:03 175

Decizia majoră a Statelor Unite de a-şi reduce drastic taxele corporate pune presiune în creştere pe alte economii să ofere stimulente similare pentru a-şi păstra investitorii, scrie CNBC.

La numai câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a aprobat noua legislaţie ce reduce taxa corporate de la 35% la 21%, China a anunţat că va acorda anumite scutiri de taxe companiilor locale şi străine care operează pe teritoriul său.

Decizia Chinei semnalizează „determinarea de a-şi asigura un avantaj competitiv“ într-o perioadă în care Statele Unite au implementat cea mai amplă reformă fiscală din ultimele trei decenii, a scris South China Morning Post, o concluzie împărtăşită de mulţi din sectorul de business.

Atât ţările dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare speră că prin reducerea taxelor ar putea obţine un avantaj pe fondul unui mediu global nesigur. Guvernele vor de asemenea să preîn­tâm­pine transferul de către companii al pro­fiturilor peste graniţe pentru men­ţinerea unei expuneri fiscale totale scăzute.

„Aceste eforturi ale SUA şi Chinei ar putea deter­mina şi alte ţări să-şi re­vizuiască gradul de com­petiti­vitate al regimurilor fiscale“, arată Chiu Wu Hong, de la KPMG.

Într-adevăr, chiar înainte ca SUA să adopte reforma fiscală, ţări ca Marea Britanie, Franţa, Nor­vegia şi Argentina şi-au redus sau au anunţat planuri de reducere a taxei pe companii.

Chiar şi aşa, experţii spun că astfel de politici reprezintă doar unul dintre factorii care contribuie la competitivitatea unei economii. În cazul SUA şi al Chinei, unii spun că este posibil ca reducerea taxelor să nu le facă mai atractive decât sunt deja.

Întrebaţi orice CEO de ce investeşte în cele mai mari două economii ale lumii şi ar putea să vă vorbească de motive care nu au legătură cu taxele, cum ar fi oportunităţile de pe pieţe sau un hub de inovaţie, spune Chris Woo, de la PwC Singapore.

Pentru companii, taxele în sine nu ar trebui să constituie principalul factor în luarea deciziilor de business, spune Chiu.

„În ultimă instanţă, orice decizie de investiţii ar trebui să aibă logică pentru companie pe baza strategiei de creştere. Companiile iau în calcul, de asemenea, factori nonfiscali cum ar fi stabilitatea politică, riscurile de ordin juridic, operaţional şi financiar, cât şi mediul de business general dintr-o ţară“, potrivit lui Chiu.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO