Business Internaţional

Taurul de pe Wall Street este rapus de bursele europene sau cum Londra ia fata New Yorkului

Taurul de pe Wall Street este rapus de bursele europene sau cum Londra ia fata New Yorkului
31.05.2007, 19:57 180

Pentru prima data de la cel de-al doilea razboi mondial, bancherii de pe Wall Street ar putea castiga mai putin din oferte publice initiale decat cei din Europa.
In contextul in care firmele americane continua sa perceapa comisioane legate de lansarile de oferte publice initiale (IPO) de doua ori mai mari decat cele practicate in Europa, suma totala obtinuta din subscrieri de actiuni in Europa pana acum in acest an depaseste cu 78% valoarea ofertelor lansate pe piata americana, scrie Bloomberg.
Drept rezultat, diferenta istorica legata de castigurile generate de bancile de pe cele doua piete este aproape insesizabila: peste 1,1 miliarde de dolari (0,8 miliarde de euro) din comisioane legate de oferte publice initiale in Europa, comparativ cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari (1,04 miliarde de euro) din listari realizate pe bursele americane.
In 2002, bancile de investitii au castigat de cinci ori mai mult din listarea companiilor in Statele Unite decat in Europa.
"Tendinta de orientare catre piata londoneza se va mentine", spune Viswas Raghavan, din cadrul bancii de investitii J.P. Morgan Chase.
Bancherii din Europa profita de pe urma unui val de vanzari de actiuni de catre banci din Rusia, companii petroliere si de gaze din Norvegia si dezvoltatori imobiliari britanici.
Tendinta se va mentine cu siguranta in acest an in contextul in care companii variate, de la Dong Energy din Danemarca la PIK Group din Rusia, se pregatesc sa vanda actiuni pe bursele aflate in plina dezvoltare.
Pana acum in acest an, ofertele publice desfasurate in Europa au generat 37,8 miliarde de dolari (28 de miliarde de euro), peste cele 21,1 miliarde de dolari (15,7 miliarde de euro) rezultate din vanzarea de actiuni pe bursele americane, in contextul in care companii de stat printre care banca VTB din Rusia si Aeroports de Paris au emis actiuni pentru prima data.
In timp ce in Europa si Asia sunt generate fonduri intr-un ritm record, in Statele Unite ofertele publice nu au mai atins nivelurile ridicate din 1999. 14 din cele mai mari oferte publice inregistrate pe plan global in acest an au fost realizate in afara Statelor Unite.
Companiile din afara Statelor Unite se indeparteaza de bursa newyorkeza din cauza cerintelor mai stricte legate de raportarile financiare impuse de legea Sarbanes-Oxley si a deprecierii dolarului cu 30% in ultimii cinci ani.
Bancherii americani nu fac decat sa inrautateasca situatia. Ei mentin comisionul mediu la 6,7% din valoarea ofertei din anul 2002 incoace, in timp ce bancherii europeni percep un comision de aproximativ 3,2%.
Catalytic Solutions, un producator de componente auto cu sediul in California, si Napo Pharmaceuticals, un producator de medicamente cu sediul in San Francisco, s-au listat amandoua pe bursa londoneza anul trecut.
Fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts (KKR) a obtinut 5 miliarde de dolari cu un an in urma pentru fondul sau KKR Private Equity Investors pe bursa din Amsterdam.
In Europa, comisioanele sunt cuprinse intre 1% pentru oferta publica in valoare de 1,8 miliarde de dolari initiata de Sport Direct International si 5,4% pentru Biancamano, care a strans 51,7 milioane de dolari in martie.
VTB Bank a platit Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group si Renaissance Capital Group numai 1,1% din suma de 8 miliarde de dolari castigata din listarea ce a avut loc la inceputul acestei luni. In cazul a peste jumatate din tranzactiile din Europa, comisioanele nu au fost facute publice.
Prin comparatie, in cazul a 71 din 111 oferte publice initiate pe bursele americane comisioanele au fost de 7% sau mai mult.
Pe piata europeana, exista foarte multe firme care concureaza in domeniul intermedierii ofertelor publice initiale, directorii de companii avand posibilitatea de a alege, ceea ce impinge preturile in jos. Cel putin 95 de firme au jucat un rol in intermedierea de oferte publice initiale in Europa in acest an, comparativ cu 41 in Statele Unite.
Henry Paulson, secretar al Trezoreriei americane, a lansat numeroase apeluri privitoare la relaxarea reglementarilor de pe aceasta piata pentru a putea face fata competitiei venite din partea pietelor straine.
In cazul in care nu se vor face schimbari, Statele Unite isi vor pierde probabil statutul de cel mai important centru financiar al lumii in decurs de un deceniu, conform unui raport publicat in ianuarie de senatorul Charles Schumer, un democrat din New York, si primarul New York-ului, Michael Bloomberg.
"Faptul ca numarul ofertelor publice initiale desfasurate pe pietele americane este limitat in ciuda prosperitatii economice sugereaza existenta unor probleme pe piata de capital", arata Luigi Zingales, profesor in cadrul University of Chicago Graduate School of Business. "Acest lucru ar putea avea un impact pe termen lung asupra economiei americane."
Unele companii prefera pietele americane considerand ca strictetea standardelor incurajeaza un control mai riguros, ceea ce este pe placul investitorilor, declara Catherine Kinney, copresedinte al NYSE Euronext, operatorul celei mai mari burse de actiuni din lume.
Ritmul mai rapid de crestere economica a ajutat SUA sa eclipseze Europa din punctul de vedere al obtinerii de capital de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace, declara Howard M. Wachtel, autor al cartii "Street of Dreams: Boulevard of Broken Hearts" (Strada viselor: Bulevardul inimilor frante), o istorie a Wall Street-ului.
Termenul de IPO a devenit popular in anii '80, cand investitorii individuali au inceput sa participe in cadrul ofertelor de actiuni, arata el. UBS, cea mai mare banca europeana din punctul de vedere al activelor, ocupa prima pozitie in topul intermediarilor de oferte publice initiale pe plan global, fiind urmata de bancile americane de investitii Goldman Sachs si Merrill Lynch.
In cazul ofertelor publice desfasurate pe bursele europene, Goldman, cea mai mare firma de servicii financiare din punctul de vedere al valorii de piata, detine pozitia de lider, fiind urmata de Deutsche Bank, Citigroup si J.P. Morgan.
Cele mai mari burse americane de actiuni incearca sa se extinda peste hotare. Luna trecuta, NYSE Group, ce detine New York Stock Exchange, a achizitionat bursa europeana Euronext cu sediul la Paris in schimbul a 14 miliarde de dolari in scopul castigarii controlului asupra burselor din patru tari europene. Rivala sa mai mica NASDAQ Stock Market a platit 3,7 miliarde de dolari saptamana trecuta pentru OMX, operator a sapte burse nordice si baltice.
Companiile care se listeaza in Statele Unite sunt dispuse sa suporte comisioane mai mari din dorinta de a beneficia de o baza mai larga de investitori, cat si pentru a-si putea vinde actiunile la preturi mai ridicate, spune Tom Fox, din cadrul UBS. "Acum, situatia este diferita, pietele europene si asiatice rivalizand cu cele americane din punctul de vedere al lichiditatii", spune Fox, care se asteapta ca nivelul listarilor din Europa sa-l depaseasca pe cel al ofertelor publice initiale din Statele Unite si in restul acestui an.
Actiunile VTB Group, a doua mare banca a Rusiei, au urcat cu 8,4% in Londra pe 11 mai, reflectand cererea mare din partea investitorilor. Aceasta este cea mai mare oferta publica initiala din acest an.
Fox a adaugat ca numarul ofertelor publice initiale ce urmeaza a fi lansate in Europa este mai mare decat al celor din Statele Unite.
Vanzarile de actiuni anuntate de PIK Group, cel mai mare dezvoltator rezidential al Rusiei, si Vector Hospitality, un proprietar de hoteluri din Marea Britanie, ar putea sustine boom-ul inregistrat de Europa prin generarea a 7,2 mld. dolari. Marfin Investment Group, institutia greaca de creditare care doreste sa se transforme in cel mai mare fond de buyout din Europa, ar putea genera inca 7 mld. dolari.
Dong Energy, compania daneza de stat din sectorul petrolier si al gazelor, a angajat Citigroup, Morgan Stanley si Danske Bank sa coordoneze vanzarea catre public a unui pachet de pana la 28% din actiunile sale catre sfarsitul acestui an.
In Statele Unite sunt anuntate 207 vanzari de actiuni, incluzand si oferte publice initiale, conform Morningnotes.com, o firma din Colorado care monitorizeaza piata ofertelor publice initiale. Oferta publica initiala de 4,75 miliarde de dolari avuta in vedere de fondul american de investitii Blackstone ar putea fi cea mai mare oferta publica initiala din Statele Unite din acest an.
"Piata americana e in continuare mai profitabila pentru firmele de pe Wall Street din moment ce comisioanele pe tranzactie sunt mai mari. Totusi, in Europa baza de costuri este mai stabila, iar veniturile cresc intr-un ritm mai rapid", spune Michael Lavelle, din cadrul Citigroup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO