Business Internaţional

Taxa pe care vrea să o impună Ungaria îi supără pe bancheri

27.06.2010, 23:07 21

Cele mai puternice bănci din Europa ce au activităţi în Ungariaau cerut "modificarea profundă" a taxei suplimentare pe careguvernul de la Budapesta vrea să o impună asupra instituţiilorfinanciare, avertizând că impozitul "discriminatoriu" ar puteaaduce o serie de creditori pe roşu şi ar putea afecta creştereaeconomică, scrie Bloomberg.

Autorităţile ungare vor să strângă anul acesta 187 mld. forinţi(650 mil. euro) din suprataxarea băncilor, companiilor de asigurărişi de leasing, în condiţiile în care fac eforturi pentru a menţinedeficitul bugetar în limitele stabilite cu Fondul MonetarInternaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, care auîmprumutat Ungariei 20 mld. euro în urmă cu un an şi jumătate.

Taxa, care ar putea aduce la bugetul de stat circa 72 euro pecap de locuitor, ar putea deveni în cele din urmă o adevărată sabiea lui Damocles pentru bancherii din Europa Centrală, având învedere şi dimensiunile economiei ungare. Cabinetul condus depremierul Viktor Orban încă trebuie să ajungă la un acord cubăncile comerciale privind detaliile taxei anunţate pe 8 iunie,potrivit unei surse familiare cu situaţia. Partidele sunt aşteptatesă atingă o poziţie comună destul de curând, a mai spus sursarespectivă.

Măsura de a suprataxa industria financiar-bancară, combinată cuo serie de alte impozite şi cu taxa de solidaritate, dejaexistentă, ar putea forţa mai multe bănci ungare să intre pepierderi, în condiţiile în care fiscalitatea efectivă ar depăşi 60%din profituri, a avertizat Federaţia Bancară Europeană într-oscrisoare semnată de Alessandro Profumo, preşedintele organizaţiei,şi destinată premierului ungar Orban şi ministrului de finanţeGyorgy Matolcsy.

Taxa va îngreuna creditarea, va înrăutăţi estimările economiceşi va priva bugetul de o sursă de venit "mult mai importantă", semai arată în scrisoarea respectivă. Industria bancară a Ungarieieste dominată de creditori europeni, aşa cum este Intesa SanPaolo,Erste, Raiffeisen International şi UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO