Business Internaţional

Taxa pe productie din Italia, acceptata de UE

05.10.2006, 18:24 14

Curtea Europeana de Justitie a dat castig de cauza guvernului din Italia, privind pastrarea unor venituri de miliarde de euro, provenite din impozitarea mediului de afaceri, scrie International Herald Tribune.
Hotararea celui mai inalt organism decizional al Uniunii Europene a venit intr-un moment foarte bun pentru Italia, care a adoptat de curand un plan de redresare a economiei.
Daca ar fi primit un aviz nefavorabil, guvernul condus de Romano Prodi ar fi trebuit sa inapoieze peste 100 de miliarde de euro mediului de afaceri local.
Un purtator de cuvant al Trezoreriei din Marea Britanie a declarat ca hotararea curtii europene este "o clarificare utila" asupra reglementarilor europene privind perceperea taxei pe valoare adaugata (TVA).
Procesul a pornit de la initiativa guvernului italian de a percepe o asa-numita "taxa regionala pe productie", care permitea autoritatilor locale sa-si aprecieze bugetele locale prin taxarea produselor finite si livrarea de servicii, tinand cont de unele cheltuieli, ajungand la un nivel de pana la 4,5%. Banca Popolare di Cremona s-a opus acestei masuri si s-a adresat tribunalului local care a trimis cauza in judecare la Curtea Europeana de Justitie. Judecatorii care au decis legalitatea acestei taxe au precizat ca taxa nu este ilegala pentru ca nu reprezinta o dublare a TVA-ului. Ei au mai adaugat ca sunt multumiti de faptul ca taxa nu s-a transmis mai departe catre consumatorul final.
"Statele membre ale UE se lupta pentru a-si pastra o flexibilitate maxima in ceea ce priveste politica lor fiscala pentru ca au pierdut controlul politicii monetare (prin infiintarea Bancii Centrale Europene, n.n.)", este de parere Howard Liebman, partener in cadrul firmei de avocatura Jones Day din Bruxelles.
Au fost totusi cazuri in care curtea europeana a impus o serie de restrictii guvernelor in politica de impozitare a companiilor. Luna trecuta, de exemplu, judecatorii europeni au dat castig de cauza companiei Cadbury Schweppes, care detine sortimentele 7UP si Snapple. Ei au motivat decizia prin faptul ca unele companii, cum este si Cadbury Schweppes, ar putea sa-si plateasca o parte din taxe inafara granitei, platind mai putini bani si nu la aproape acelasi nivel ca in interiorul statului, asa cum impune Anglia.
Unii analisti sunt de parere ca aceasta decizie a Curtii Europene de Justitie ar putea deschide calea si altor guverne din zona europeana in a percepe noi taxe, similare cu cea din Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO