Business Internaţional

Taxe duble pe castigurile de capital pentru fondurile straine

16.01.2003, 00:00 16

O parte dintre cei managerii celor mai mari fonduri globale de investitii au amenintat ca vor da in judecata guvernul german pentru compensatii daca acesta isi continua planul de a impune taxe "discriminatorii severe" pentru fondurile de investitii straine.
Grupul de manageri a fost foarte nemultumit de propunerile guvernului conform carora fondurile straine ar trebui sa plateasca taxe pe venituri din capital si dividende cel putin duble fata de omologii lor germani, informeaza Financial Times.
Grupul celor 21 de manageri de fonduri, printre care se numara Fidelity International, Merrill Lynch Investment Managers, Axa Investment Managers, Capital International si Barclays Global Investors, este de parere ca propunerile guvernului ar fi "anticompetitive incalca legislatia europeana". Acest grup administreaza in jur de 30 miliarde de euro in numele investitorilor germani.
"Noi stim ca au existat precedente, cand solicitarea de compensatii, de la guvernul unui stat memebru al UE care a incalcat prevederile Tratatului de la Roma, s-a soldat cu succes.", spune Sheila Nicoll de la Asociatia Managerilor de Investitii (IMA) din Londra.
"Managerii din Marea Britanie afectati de aceasta propunere legislativa vor lua in calcul foarte serios o astfel de actiune daca aspectele discriminatorii ale acestui proiect de lege raman in continuare", a mai spus Sheila Nicoll.
Avertismentul vine intr-un moment cand IMA isi intensifica campania impotriva propunerilor de taxe urmand sa prezinte dovezi in audierea publica a comisiei de finante din cadrul parlamentului federal al Germaniei.
"Propunerile fiscale ale guvernului discrimineaza grav fondurile de investitii straine si pe investitorii acestora", spune Alan Ainsworth, reprezentantul IMA si presedinte al Threadneedle Investments.
"Acest tratament va face fondurile straine complet necompetitive. Nu numai ca investitorii germani vor evita aceste fonduri in viitor, dar ei vor fi obligati sa-si vanda chiar si activele detinute in prezent. Impactul comercial asupra acestor firme va fi cu adevarat serios", completeaza Alan Ainsworth. El este de parere ca o parte dintre managerii fondurilor de investitii straine vor alege sa se retraga din Germania daca propiectul legislativ este aprobat.
"O parte din aceste firme vor ajunge la concluzia ca Germania nu mai este o piata suficient de atractiva pentru ele", conchide Ainsworth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO