Business Internaţional

Taxe vamale pe pantofii chinezesti

21.02.2006, 20:20 20

Uniunea Europeana este hotarata sa stopeze importurile la preturi de dumping din Asia, prin introducerea unor taxe vamale de aproape 20% pe incaltamintea importata din China si Vietnam, scrie Financial Times.

O investigatie de aproape noua luni a comisarilor europeni a dovedit ca cele doua tari au practicat in Europa preturi la export sub cele de productie.

Peter Mandelson, comisarul european al comertului, a respins totusi propunerile conform carora taxa ar trebui sa se ridice la 50%, insa va recomanda comisarilor europeni o taxa de 4% pentru inceput care sa creasca pana la 20% in decursul a sase luni. Prin aceasta initiativa Mandelson nu vrea sa reinnoiasca disputele de anul trecut privind importurile de textile, pentru a nu afecta planurile companiilor europene de extindere in interiorul tarii cu cea mai mare crestere economica.

Taxele vor afecta circa 8% din importurile Uniunii Europene, urmand sa fie introduse incepand cu 7 aprilie. Mandelson s-a aratat increzator ca toate cele 25 de state europene vor sustine aceasta initiativa, insa tari precum Finlanda si Suedia sunt impotriva.

Propunerea a iscat deja conflicte intre Beijing si Bruxelles, Gao Hucheng, ministrul chinez al comertului, a amenintat ca va cere judecarea cazului la curtea Organizatiei Mondiale a Comertului si ar putea chiar sa rezilieze contractele cu europenii pentru bunuri de valoare ridicata cum ar fi avioanele.

China este al treilea mare exportator de incaltaminte din lume. adrian.cojocar@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO