Business Internaţional

Teama de recesiune a inchis buzunarele investitorilor, generand o noua unda de soc pe bursele internationale

Teama de recesiune a inchis buzunarele investitorilor, generand o noua unda de soc pe bursele internationale
20.11.2008, 18:24 13

In plus, temerile ca bancile ar putea fi nevoite sa realizeze noi operatiuni de reducere a activelor contabile si ca recesiunea va afecta profiturile s-au intensificat. Actiunile UBS si ING Groep au pierdut peste 6% dupa ce planul Citigroup de a achizitiona active cu probleme din cadrul fondurilor sale de investitii a alimentat speculatiile privitoare la noi pierderi suferite de banci, scrie presa internationala.

Pretul cuprului s-a aflat in scadere pentru a treia zi consecutiv, iar pretul petrolului a scazut catre 50 de dolari pe baril, impingand pretul actiunilor producatorilor de marfuri in jos. Titlurile de trezorerie au avansat, randamentul titlurilor pe doi ani atingand un minim record, in conditiile in care investitorii au cautat siguranta obligatiunilor guvernamentale.
Indicele MSCI World a pierdut 1,8%, atingand un nivel de 806,81 puncte, cel mai scazut din aprilie 2003.
Actiunile globale au pierdut peste 31.000 de miliarde de dolari din valoare in acest an in conditiile in care turbulentele de pe pietele financiare au impins tari din Europa pana in Statele Unite si Japonia in recesiune. Indicele MSCI World a inregistrat o scadere de 49% in 2008, indreptandu-se catre cel mai slab an de la inceperea colectarii datelor, in 1970, in conditiile in care operatiunile de reducere a activelor contabile si pierderile legate de credite au depasit 965 miliarde de dolari in cadrul celei mai severe crize financiare de la Marea Depresie.
Recent, banca centrala americana a anuntat ca Produsul Intern Brut al tarii ar putea ramane neschimbat sau creste nesemnificativ in acest an si ar putea scadea in 2009.
Actiunile americane au atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani si jumatate dupa ce datele au indicat o deteriorare pronuntata a conditiilor economice in Statele Unite.
Indicele Dow Jones Industrial Average a scazut cu 5,07%, pana la 7.997,28, aceasta fiind prima data din 31 martie 2003 incoace cand indicele inchide sub nivelul de 8.000 de puncte. Nasdaq a pierdut 6,53%, pana la 1.386,42, cel mai scazut nivel din aprilie, 2003, iar indicele Standard & Poor's 500 a coborat cu 6,12%, pana la 806,58 puncte, un alt minim pe ultimii cinci ani si jumatate. Cele mai recente proiectii ale Fed indica o crestere de pana la 1,1% sau o scadere de 0,2% anul viitor, comparativ cu estimarile anterioare, ce indicau o crestere de 2,0-2,8% a PIB in 2009.
In paralel, Fed si-a redus si proiectiile privitoare la inflatie.
Rapoartele guvernamentale americane indica in acelasi timp o scadere record a preturilor de consum si un minim record in ceea ce priveste constructiile de locuinte noi, in contextul in care producatorii auto aflati in impas au cerut ajutorul Congresului pentru a doua zi consecutiv.
"Discutiile privitoare la sustinerea producatorilor auto par sortite esecului, iar rapoartele economice sugereaza o adancire a recesiunii", arata Al Goldman, analist in cadrul Wachovia Securities.
Dealerii spun ca solicitarile celor mai importanti trei producatori auto, General Motors, Ford si Chrysler, au adancit sentimentul de pesimism, investitorii temandu-se de impactul unui posibil colaps asupra ratei de ocupare a fortei de munca si economiei generale. Oficialii producatorilor au declarat ca economia este amenintata cu un "colaps catastrofal" daca guvernul nu va acorda creditele de 25 de miliarde de dolari necesare pentru a mentine businessurile acestora la suprafata.
Preturile de consum in State au inregistrat o scadere record de 1% in octombrie. "In conditiile in care cresterea economica si inflatia pedaleaza inapoi, discutiile despre deflatie devin foarte aprinse. Sa ne pregatim pentru un trimestru patru si mai greu", a declarat Jennifer Lee, din cadrul BMO Capital Markets.
Separat, Departamentul de Comert al Statelor Unite a raportat ca firmele de constructii au demarat lucrarile de constructie la cel mai mic numar de locuinte de cand au inceput a fi colectate datele, in ianuarie 1959. Acest lucru se intampla in ciuda eforturilor guvernului de a reporni operatiunile de creditare si stopa valul de prescrieri de ipoteci aparut in urma prabusirii pietei rezidentiale, epicentrul actualei crize financiare.
Constructiile de locuinte noi au inregistrat o scadere anuala de 38,8%. Autorizatiile pentru constructiile de noi locuinte, un indicator al activitatii viitoare, au inregistrat o scadere de 12,0%, pana la cel mai lent ritm de cand datele au fost pentru prima data publicate in ianuarie 1960. "Cand se va redresa situatia constructiilor de noi locuinte? In cazul imbunatatirii conditiilor financiare, cel mai probabil la mijlocul anului viitor. Totusi, pana atunci, acestea vor inregistra in mod sigur o scadere de 20 de procente", a declarat Patrick Newport, analist in cadrul HIS Global Insight.
"Raportul recent sugereaza ca activitatea sectorului rezidential va continua sa scada pentru o perioada de timp", a declarat Gary Bigg din cadrul Bank of America.
"In conditiile in care industria rezidentiala este afectata de o serie de factori, cum ar fi turbulentele de pe pietele financiare, cresterea ratei somajului si inasprirea conditiilor de creditare, nu se asteapta o redresare a activitatii din domeniul constructiilor pana la mijlocul anului viitor", a adaugat Bigg.
Pietele europene de actiuni au scazut in urma publicarii datelor economice slabe din Statele Unite. Indicele bursier european Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat o scadere de 2,4% in prima parte a sedintei de tranzactionare. Indicele londonez FTSE 100 a inregistrat o scadere de 4,82%, pana la 4.005.68 puncte, indicele CAC 40 din Paris a pierdut 4,03%, pana la 3.087,89, iar indicele bursier german DAX a scazut cu 4,92%, pana la 4.354,09.
Bursele asiatice au scazut la randul lor pe fondul temerilor privitoare la industria auto americana si al temerilor legate de recesiunea globala. Indicele MSCI Asia Pacific a pierdut 5,1%.
Indicele japonez Nikkei a scazut cu 6,8%. Datele ce au indicat o scadere a exporturilor japoneze catre Asia pentru prima data din 2002 au sporit temerile legate de amploarea declinului economiei globale.
Titeiul cu livrare in luna decembrie a scazut cu 1,8%, pana la 52,50 dolari pe baril, cel mai scazut nivel din aproape 22 de luni. Indicele MSCI Emerging Markets a pierdut 4,4%.
"Temerile privitoare la continuarea tendintei de scadere a pretului petrolului se adauga sentimenului negativ privitor la cresterea economiei globale", declara Kevin Dougherty, din cadrul Pharos Financial Group din Moscova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO